O deplasare externă care dă naștere la controverse
Protestul lor a fost faţă de politica preşedintelui azer, acuzat de încălcarea drepturilor omului. La ceremonia de vineri seară, Victor Ponta a stat la mică distanţă de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Pentru ceremonia de la Baku, liderul PSD şi-a anulat deplasarea la Budapesta, la întâlnirea socialiştilor europeni. În locul său a plecat președintele Consiliului Național al partidului, Rovana Plumb.
Prezenţa lui Victor Ponta la ceremonia fastuoasă de la Baku a luat prin surprindere administraţia prezidenţială.
Dan Mihalache: Este o greşeală de politică externă.
Reporter: Aţi încercat să luaţi legătura cu Guvernul, aţi fost informaţi că premierul merge acolo?
Dan Mihalache: Nu.
Reporter: Preşedintele va încerca să discute cu premierul legat de acest episod?
Dan Mihalache: Nu cred că are rost, premierul are agenda lui, asta este agenda lui, face ce doreşte.
În urmă cu o lună, după o vizită în Golf despre care Preşedinţia nu fusese informată, premierul promitea într-o discuţie cu şeful statului că pe viitor va evita astfel de situaţii.
Şeful Cancelariei prezidenţiale a explicat şi motivele pentru care a refuzat să participe la ceremonia de la Baku: „Mi-ar fi făcut plăcere să fiu acolo, la Baku, sunt 147 de sportivi români care participă la această competiţie, dar ţinem cont şi de părerile colegilor, prietenilor, din Uniunea Europeană. În Azerbaidjan sunt violări ale drepturilor omului, sunt alte chestiuni, care pot fi discutate”, a spus Dan Mihalache la Digi24.
Liderii puterii şi ai opoziţiei au transformat controversa într-o dispută politică.
„Ponta compromite orice prin prezența domniei sale, faptul că a participat la un eveniment la care liderii europeni au refuzat să participe trece de nivelul de imprudență politică, e în cascadă, simte nevoia să compromită România”, a acuzat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.
Premierul Ponta „a făcut un gest normal și firesc de a fi alături de sportivii români. În privința discuțiilor între instituții nu vreau să comentez acest lucru, am înțeles că la Baku a fost și o reprezentare din partea Președinției României, fiecare stat a decis nivelul de reprezentare pentru această competiție sportivă”, a încercat să justifice Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional PSD.
Preşedintele de onoare al ProDemocraţia, Cristian Pîrvulescu, a criticat gestul lui Victor Ponta, în actualul context geopolitic. „Cred că prezenţa în apropierea lui Erdogan, dincolo de ce se întâmplă în UE, nu e un semnal bun nici pentru partenerii de peste Ocean. Pentru că relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt bune. Să spunem că e un mare iubitor de sport şi face erori. De la un politician te aştepţi să reacţioneze ca un politician, ții cont de aliaţi. Rusia nu e privită nici de cetăţeni ca un mare prieten, darămite de aliaţii noştri!”, a declarat Cristian Pîrvulescu la Digi24.
Fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, îi ia însă apărarea premierului.
„Nu cred că îi face rău lui. (...) Putin e un lider care nu poate fi neglijat, aici, în coasta noastră, şi dacă s-a dus la Baku, nu putea să stea foarte departe de Putin”, a declarat Răzvan Theodorescu la Digi24..
Cei mai importanţi lideri ai ţărilor din Europa au decis să nu participe la ceremonia de la Baku, în semn de protest faţă de politica preşedintelui Azerbaidjanului, acuzat că şi-a trimis la închisoare adversarii politici. Ţările dezvoltate din Europa au fost nemulţumite şi de intenţia liderului azer de a închide biroul din Baku al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa.
Au fost, însă, în tribune, și lideri loiali preşedintelui rus Vladimir Putin. Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, considerat ultimul dictator al Europei, a onorat invitaţia. La fel a făcut şi preşedintele turkmen, Gurbanguli Berdîmuhamedov, al cărui regim este considerat printre cele mai opresive din lume.
Deplasarea premierului român la Baku, imediat după ce a trecut printr-o moțiune de cenzură și în ciuda faptului că are o problemă medicală la picior, a luat prin surprindere în România, în condițiile în care era așteptat la Budapesta, iar Guvernul nu a anunțat nicio modificare de program. Abia când au fost transmise imagini în direct de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene a apărut, la un moment dat, premierul Victor Ponta, care stătea în spatele lui Vladimir Putin.
Victor Ponta, la sosirea pe aeroportul din Baku FOTO: AZERTAG.AZ
Totuși, presa din Azerbaidjan știa din vreme de sosirea lui Victor Ponta și anunțase deja, în cursul după-amiezii de vineri, că premierul român va participa la ceremonii. Mai mult, Victor Ponta a fost fotografiat la sosirea pe aeroportul Heidar Aliev, unde a fost întâmpinat de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului și ai Comitetului pentru Jocurile Europene Baku 2015.
De obicei comunicativ pe Facebook, premierul nu a menționat nimic nici sâmbătă despre vizita sa la Baku. În schimb, a postat un mesaj prin care îl felicită pe bulgarul Serghei Stanișev că a fost reales președinte al socialiștilor europeni. Serghei Stanișev a fost la București, în 2012, când USL și-a lansat campania electorală prin grandiosul miting de pe Arena Națională.
Nici președintele Klaus Iohannis, care sâmbătă și-a sărbătorit ziua de naștere la Neptun, nu a avut până în prezent niciun comentariu public pe tema plecării premierului la Baku.
Rezultate slabe pentru români în prima zi a Jocurilor Europene de la Baku
- Etichete:
- victor ponta
- azerbaidjan
- baku
- jocurile europene
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News