Foto O delegație de congresmeni americani s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă și a vizitat baza de la Kogălniceanu
Data actualizării: Data publicării:
Mai mulți congresmeni americani s-au aflat luni în România, unde au vizitat baza de la Mihail Kogălniceanu și au avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. Delegația a fost condusă de Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei parlamentare pentru securitate națională din Camera Reprezentanților.
Discuțiile au vizat situația de securitate curentă, determinată de agresiunea militară rusă în Ucraina și de gestionarea valurilor de refugiați.
La întâlnirea de la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă le-a făcut congresmenilor americani o prezentare extinsă a modului în care România percepe situația de securitate curentă, inclusiv acțiunile militare ruse și scopurile sale, precizează un comunicat al Guvernului.
„Prim-ministrul român a insistat pe dovada de unitate a aliaților, care prin prezența militară pe teren, aici, în România, oferă certitudinea angajamentelor de securitate colectivă din cadrul NATO, precum și a valorii Parteneriatului strategic cu SUA. Cu acest prilej, a fost subliniată și importanța dezvoltării de noi investiții americane în România”, precizează comunicatul.
Pe de altă parte, premierul a evidențiat solidaritatea manifestată de români, societatea civilă și instituțiile statului în gestionarea fluxurilor de refugiați, iar Stephen Lynch a mulțumit pentru activitățile României și pentru leadership-ul pe care îl oferă atât în sprijinirea refugiaților, cât și a ucrainenilor rămași să lupte pentru apărarea țării lor.
Delegația Congresului SUA condusă de Stephen Lynch a fost luni și la baza aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din MApN, Simona Cojocaru.
Oficialii români și americani au discutat despre „acțiunile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, respectiv despre angajamentul substanțial al SUA”.
Congresmenul Stephen Lynch și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de România trupelor americane și a reiterat angajamentul puternic al SUA pentru apărarea flancului estic, respectiv a României.
„Coeziunea și solidaritatea aliată există, o vedem aici, la Marea Neagră, în baza de la Mihail Kogălniceanu. Demonstrăm cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaţilor. Dislocarea forțelor americane ne consolidează apărarea. Trebuie să continuăm să consolidăm postura NATO, iar crearea unui grup de luptă aliat în România reprezintă un obiectiv major pentru noi”, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru, citată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
La rândul său, șeful Statului Major al Apărării le-a spus reprezentanților Congresului că decizia autorităților americane de a suplimenta forțele în Europa, în mod special pe flancul estic al Alianței, reprezintă un mesaj puternic și neechivoc al hotărârii pentru apărarea colectivă și subliniază durabilitatea legăturii transatlantice dintre aliați.
De la invazia Rusiei în Ucraina, Congresul american s-a implicat în discuțiile și eforturile de contracarare a acțiunilor Rusiei și consolidare a securității pe flancul estic al NATO, iar o delegație de senatori americani a făcut recent o deplasare și în Polonia.