Primul care a fost audiat în Comisia Juridică a fost ministrul propus al Afacerilor Interne, Petre Tobă. Acum deţine funcţia de şef al Poliţiei Române. Petre Tobă preia un minister complicat, cu peste 150 de mii de angajaţi şi multe provocări: aderarea României la spaţiul Schengen, gestionarea unui posbil val de refugiaţi, majorarea promisă a salariilor poliţiştilor cu zece procente şi reorganizarea Ministerului de Interne. Audierea viitorului ministru a durat 40 de minute şi s-a făcut cu uşile închise. Deputaţii şi senatorii au decis să-i dea un aviz favorabil lui Petre Tobă.
„Prestaţia domnului Tobă a fost una care nu a avut tangenţe vizibile cu politicul, a fost una tehnică şi a aplicată. Asta a făcut ca votul dat să fie, ceea ce rar se întâmplă, în unanimitate”, a spus Ion Mocioalcă, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.
„Prioritatea numărul unu a MAI va fi reprezentată de creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului. Este o temă extrem de actuală. Vedem cu toţii tot ceea ce se întâmplă langă România şi în Europa”, a spus Petre Tobă, ministrul porpus al Afacerilor Interne.
Audierea ministrului propus al Apărării, Mihnea Motoc, s-a făcut şi ea departe de ochii presei. Diplomat de carieră, Mihnea Motoc urmează să preia un minister complicat. Criza din Ucraina, ameninţarea Statului Islamic, semnarea unui contract pentru cumpărarea unei noi escadrile de avione de luptă, modernizarea celor două fregate, creşterea bugetului apărării până la doi la sută din PIB sunt doar câteva dintre punctele fierbinţi de pe agenda viitorului ministru al apărării.
„Am început prin deschiderea şi prezentarea mea prin descrierea mediului şi contextului de securitate care este net deteriorat şi care ridică provocări şi anumite riscuri pentru RO din multiple regiuni de relevanţă strategică pentru securitatea sa. Vobim de ameninţările de pe flancul estic,dar şi despre ameninţările din est, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict”, a spus Mihnea Motoc , ministrul propus al Apărării.
Cei doi miniştri vor trece mâine în Parlament prin votul de învestitură.