Nicolae Ciucă și-a lansat programul „România prosperă și sigură”. Ce propune candidatul PNL la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciuca
Inquam Photos / Malina Norocea

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă candidat la alegerile prezidenţiale, şi-a lansat, miercuri, programul prezidenţial pe care l-a numit „România prosperă şi sigură” și care cuprinde priorități precum valorificarea poziţiei geostrategice a României în regiune, în NATO şi UE, independenţa energetică, protejarea şi exploatarea resurselor naturale ale ţării.

El spune că acest program „este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului, care îmbină respectul pentru drepturile individuale, libertatea economică și inițiativa privată cu preocuparea pentru familie, comunitate, țară”.

Liderul liberalilor a mai spus că PNL e singurul partid care dorește menținerea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani și care vrea menținerea plafonului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderile eligibile pentru o cotă de impozit de 1%.

De asemenea, PNL vrea creșterea graduală de la 4,75% la 6% a procentului din contribuția socială pentru pensii, în următorii 4 ani.

Liberalii mai doresc întărirea disciplinei financiare, prin reformă instituțională și restructurarea cheltuielilor publice.

Dezvoltarea clasei de mijloc și investițiile în industria de apărare

Nicolae Ciucă sprijină dezvoltarea clasei de mijloc, antreprenorii şi inovaţia, susţinând în continuare păstrarea cotei unice de impozitare şi păstrarea pragului de 500.000 euro pentru microîntreprinderi eligibile pentru o cotă de impozit de 1%. El propune şi un pact pentru satul românesc.

Nicolae Ciucă mai propune ca România să continue să investească în industria de apărare şi dotarea armatei şi, totodată, să fie un hub de independenţă energetică în regiune.

Comisie prezidențială pentru protejarea copiilor de abuzuri, violență, droguri

Candidatul PNL la Preşedinţia României mai intenţionează să formeze o comisie prezidenţială pe tema scăderii demografice, o prioritate pentru el fiind şi protejarea copiilor de abuzuri, violenţă, droguri.

Ciucă mai susţine ca ţara noastră să fie un pilon de stabilitate, echilibru, securitate în Europa Centrală şi de Est, la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest, precum şi asigurarea democraţiei, libertăţii şi a unei justiţii corecte şi eficiente, care respectă drepturile individului.

Protejarea libertății și a democrației

El mai vorbește, în programul prezidențial, despre pericolele la adresa libertății sunt de ordin intern și de ordin extern și spune că libertatea românilor este amenințată de pericolul expansiunii sistemelor totalitare și dictatoriale în versiuni noi, mai înșelătoare decât totalitarismele brutale ale secolului trecut. Ciucă precizează că va veghea neobosit la libertatea românilor și a României și precizează că a făcut acest lucru ca militar, o va face și ca președinte.

Strategia combaterii schimbărilor climatice

Nicolae Ciucă mai propune promovarea unei strategii unitare pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și impactului acestora în societate. El mai spune că statultrebuie să acorde în mod egal protecție familiei indiferent de situația particulară în care se găsește, pentru că forța ei educativă și valorile pe care se bazează rămân aceleași, amintind că în țara noastră sunt multe familii monoparentale sau copii cu părinții plecați la lucru în străinătate.

Reducerea decalajelor regionale, în domeniul sănătății

În domeniul sănătății, candidatul PNL pentru Cotroceni spune că e esențial să fie reduse decalajele regionale actuale pentru a asigura un acces egal la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii. „Președintele României trebuie să fie catalizatorul acestei schimbări, oferind o umbrelă sub care sănătatea să fie cu adevărat considerată un domeniu prioritar”, precizează Ciucă.

Nicolae Ciucă îşi mai propune un sistem de sănătate eficient şi echitabil şi extinderea programului „Masă sănătoasă” în tot sistemul de învăţământ.

Regândirea sistemului de finanțare a educației superioare

La capitolul educație, Ciucă spune că problema abandonului școlar trebuie discutată lucid și responsabil și crede „cu tărie că școala românească trebuie să producă nu doar competențe și abilități, ci și caractere”. „În privința educației superioare, este nevoie de o regândire a sistemului de finanțare. Guvernul va trebui să evalueze finanțarea per student. Poate că o finanțare care să urmărească performanța universității mai degrabă decât numărul de studenți înscriși este mai potrivită pentru actuala etapă, în care universitățile noastre încearcă să urce în clasamentele internaționale. E nevoie să susținem performanța”, adaugă președintele PNL.

Aderarea României la Schengen și la OCDE, prioritară

El mai spune că aderarea deplină a României la spațiul Schengen, cu frontierele terestre, rămâne obiectiv prioritar, iar aderarea României la OCDE va marca o altă etapă semnificativă în parcursul nostru ca țară și va fi o prioritate a mandatului meu.

Ciucă are un mesaj și pentru diaspora: „Voi veghea la promovarea intereselor naționale ale României atât în domeniul politic și economic în general, cât și în sfera protejării patrimoniului național și a tradițiilor, în țară și peste granițe”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii recunoscuți de Ungaria în Transilvania și de Imperiul Rus în Basarabia: hărțile care arătau până unde...
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Cine ar fi noul iubit al Alexiei Eram. Cum au fost surprinsi la scurt timp de la despărțirea de Mario Fresh
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Daniel Craig, despre motivul pentru care rolul lui James Bond l-a împiedicat să accepte alte proiecte: „Sunt...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit