Controversă în Parlament între principalele servicii de informaţii pe marginea unui proiect iniţiat de doi senatori liberali. Aleşii doresc ca acţiunile cu efect negativ pentru patrimoniul cultural să se încadreze în categoria ameninţări la adresa securităţii naţionale. Propunere legislativă nu este însă pe placul SIE, în timp ce SRI o sprijină.
Serviciul de Informaţii Externe şi-a prezentat în Comisia Juridică din Senat motivele pentru care nu susţine iniţiativa legislativă.
„Nu aici este locul reglementării protejării patrimoniului cultural, aşa cum am reiterat şi în punctul nostru de vedere avem cadrul normativ dedicat acestui domeniu”, a spus reprezentantul SIE.
Cei de la SRI au însă un punct de vedere contrar.
„E adevărat, vă rugăm să ţineţi cont de punctul de vedere al celor două servicii, numai că punctul de vedere al celor două servicii diferă. Spre deosebire de Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul Român de Informaţii consideră că este oportună o astfel de reglementare şi susţine reglementarea”, a declarat Luiza Iordache, reprezentant SRI.
În aşteptarea punctului de vedere al Guvernului, parlamentarii au o recomandare.
„Eu cred că cele două servicii trebuie să colaboreze, trebuie să colaboreze şi cu Guvernul şi trebuie, e important să ţină cont de poziţia Parlamentului”, a spus Ioan Chelaru, senator PSD.
„Observând că nu există judeţ în care patrimoniul cultural naţional să nu fie afectat şi, de asemenea, ţinând cont că patrimoniul cultural trebuie în mod clar şi ferm protejat, pentru că este vorba de trecutul unei ţări, care iată se pierde, am făcut această propunere legislativă”, a afirmat Puiu Haşotti, senator PNL.
Dezbaterile pe marginea proiectului de lege au fost amânate cu două săptămâni, până instituţiile se pun de acord asupra formei finale.