PSD și PNL își ascut săbiile în vederea alegerilor din 2024. În ultimele zile lideri ai celor două partide aflate la guvernare s-au contrat în mod serios, între altele, pe subiectul energiei. S-a cerut chiar o ședință de urgență a Coaliției, prin vocea primvicelui PNL, Rareș Bogdan, care a cerut demiterea conducerii ANRE. Miza: conducerea acestei instituții și banii mulți care vin de acolo. 4 din 7 membri ai conducerii ANRE își termină mandatul pe 23 octombrie 2022, iar fiecare dintre cele două partide vor aceste locuri pentru oameni de-ai lor. Președintele ANRE are un salariu lunar de 12.000 de euro lunar, un vicepreședinte de 10.600 de euro, iar un membru al conducerii, 9200 de euro.
Mandatul a patru din cei șapte membri ai conducerii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se termină pe 23 octombrie anul acesta. Între aceștia, președintele ANRE, care are un salariu de patru ori mai mare decât cel al președintelui României. Actualul preşedinte al ANRE, Dumitru Chiriţă, propus de PSD, și despre care liberalii declarau zilele acestea că trebuie înlocuit urgent din funcție, a încasat de la ANRE în 2021 un salariu lunar de 12.080 de euro (59.100 de lei pe lună). Președintele Românei a câștigat anul trecut un salariu lunar de 15.000 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2990 euro.
Răzvan Nicolescu, favorit pentru șefia ANRE
Surse din Coaliție au declarat pentru Digi24.ro că postul de președinte al ANRE este vizat de ambele partide aflate la guvernare, dar că șansele cele mai mari pentru ocuparea funcției le-ar avea Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul Victor Ponta, care este considerat mai degrabă un tehnocrat, chiar dacă el este propus de PSD. În ultimele șase luni, ne-au mai explicat surse din Coaliție, PSD și PNL au înaintat și alte nume pentru ocuparea acestui post. Pesediștii l-ar fi vrut la un moment dat pe Mihai Tudose, fost prim-ministru, actualmente vicepreședinte PSD, iar liberalii ar fi înaintat varianta cu Lucian Bode, actualul secretar general PNL și ministru al Internelor, care a mai ocupat și alte funcții de ministru în precedentele guverne (Transporturi și Economie).
Intenția PSD este - potrivit surselor menționate - este să preia postul de ministru al Energiei cel mai târziu la rotativa din primăvara anului viitor, atunci când funcția de prim-ministru va reveni PSD. Asta a dat apă la moară celor de la PNL, care au cerut în ultima vreme preluarea șefiei ANRE. Așa se explică de ce primvicepreședintele PNL Rareș Bogdan a cerut zilele trecute, într-o declarație oferită postului TV Digi24, demiterea actualei conduceri a ANRE.
În ultimele zile, mai mulți pesediști l-au criticat dur pe ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL). „Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu. Ministrul Energiei este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil”, spunea zilele trecute deputatul PSD Mihai Weber. "O mare parte din haosul de azi i se datorează", spunea recent și fostul premier Mihai Tudose. Întrebat dacă ministrul trebuia remaniat, el a răspuns: "Se impunea. El a avut o strategie. Eu nu contest că fiecare are strategia lui, dar rezultatele nu sunt cele scontate".
Salarii de 9000-12.000 de euro la ANRE
Posturile de conducere la ANRE au fost dintotdeauna foarte căutate atunci când se face împărțirea cașcavalului la partidele care vin la guvernare. Președintele ANRE are un salariu de circa 12.000 de euro pe lună, un vicepreședinte are 10.600 euro pe lună, iar un membru al Comitetului de Reglementare, circa 9200 de euro pe lună. Numirile la ANRE le face Parlamentul, prin comisiile comune de Industrie, iar cele mai importante condiții pentru se face o astfel de numire este să ai susținerea politică necesară (PSD și PNL în cazul de față) și o vechime de cel puțin 5 ani într-o funcție de conducere într-o societate din domeniul energiei, gazelor sau activităților conexe.
Numele celor patru din conducerea ANRE cărora le expiră mandatele pe 23 octombrie 2022 sunt: Dumitru Chiriţă (președinte), Zoltan Nagy (vicepreşedinte), Cornelia Sulger şi Gabriel Gheorghe (membri în Comitetul de Reglementare).
Alexandru Stănescu a demisionat de la ANRE pentru a nu returna salariile
Alexandru Stănescu este fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu și, din această calitate, el a fost numit în conducerea ANRE în decembrie 2021. Hotărârea de numire a fost contestată la Curtea Constituțională de către USR, care a invocat că Alexandru Stănescu e „o persoană care nu are nicio legătură cu domeniul energiei și nici nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege”. Stănescu apucase deja să încaseze două salarii și jumătate și, pentru a nu le returna, în cazul în care Curtea Constituțională dădea câștig de cauză contestației USR, el a demisionat în martie 2022. “Am luat această decizie pentru a mă putea dedica în continuare unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare. Mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată”, a declarat, sec, Alexandru Stănescu. Locul său a fost ocupat ulterior de Iulian Iancu, de la PSD.