Iată explicația senatorului Geoană, fost președinte PSD:
„Hai să punem cărțile pe masă. Cineva, un lider de partid, dă o indicație clară – discretă, nu trebuie să fie în spațiul public – colegilor săi: votați într-un fel sau într-un alt fel, acel lider de partid, prin liderii de grup parlamentari, își impune în 99% din situații voința.
Când cineva vine și spune „votați conform conștiinței”, când veți auzi pe cineva, cum a fost Victor Ponta, „votează conform propriei conștiințe”, să știți că a luat decizia să-l apere pe respectivul! Codificat. Vă decodific ce înseamnă „un ordin de front”: dacă spunea „așa cum s-a stabilit la Sinaia, la grupurile parlamentare PSD – oricine primește din partea instanței, din partea Parchetului, DNA-ului, o solicitare de percheziție, de arestare, de începere a urmăririi penale votăm, din principiu, în favoare, dacă Ponta spunea lucrul ăsta, Șova nu primea voturile respective. A fost o dorință de a-l proteja. N-a fost cazul cu Vâlcov, n-a fost cazul cu dna Andronescu”, a spus Mircea Geoană la Digi24.
El a reliefat și un alt aspect: în cazul votului pentru ridicarea imunității lui Dan Șova s-a spus că era necesară, conform regulamentului, o majoritate de 86 de voturi, iar senatorul nu a întrunit decât 79 de voturi. În cazul Ecaterinei Andronescu, însă, au fost 81 de voturi și totuși s-a considerat un cvorum suficient.
„Apropo de cvorum și discuția asta, la dna Andronescu, același Senat a votat acceptarea începerii urmăririi penale pentru dna Andronescu, a fost dată pe mâna justiției cu 81 de voturi, deci cu un cvorum care în cazul Șova nu a mai fost aplicat. Deci într-o situație identică, un alt senator, tot PSD, este trimis în fața instanței în timp ce la un apropiat, un aliat intim al lui Ponta, cum este cazul lui Șova, lucrurile nu se întâmplă la fel”, și-a încheiat Mircea Geoană demonstrația.