Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă că există o legătură directă între calitatea liderilor politici ai unei ţări şi „bunul mers” al acesteia, el dând ca exemple pozitive politicienii din ţări precum Republica Moldova sau Ucraina. „Ca să mergi la nivelul următor nu poţi să o faci cu oameni mediocri, nu poţi să o faci cu oameni necompetenţi, nu poţi să o faci cu nepotisme”, a spus Mircea Geoană.
„În istoria naţiunilor şi în viaţa oamenilor sunt cicluri. Un anumit sistem funcţionează o anumită perioadă de timp şi apoi uşor, uşor, începe să aibă declin, să nu mai performeze şi eu unul cred că sistemul nostru şi politic, şi modelul economic, şi contractul social (...) cred că în clipa de faţă România şi toată regiunea noastră şi-a atins, de fapt, modelul de dezvoltare de după integrarea euro-atalntică şi trebuie să mergem la nivelul următor. Ca să mergi la nivelul următor nu poţi să o faci cu oameni mediocri, nu poţi să o faci cu oameni necompetenţi, nu poţi să o faci cu nepotisme, nu poţi să o faci fără să pui măcar în locurile cheie oameni care să îşi facă treaba. Şi sunt... şi în politică sunt oameni buni”, a afirmat Mircea Geoană, sâmbătă, la Ploieşti, unde îşi lansează cartea „Bătălia pentru viitorul României”.
El reclamă ceea ce a numit „contraselecţia” la care s-a ajuns în România în ceea ce priveşte ocuparea unor funcţii.
„Cred că acest tip de contraselecţie la care s-a ajuns în România este preocupant pentru că la un model atât de convulsiv care se schimbă atât de mult din temelii, ai nevoie de leadership politic, ai nevoie de o administraţie a statului care să îşi facă decent treaba dacă nu perfect, ai nevoie de un sector economic, de sectorul privat care să poată să meargă mai departe. Avem noi, ca ctăţeni, obligaţia să mergem mai departe. Aş spune că depinde şi de nivelul de ambiţie pe care vrei îl ai. Dacă vrei să stai mediocru şi să bălteşti, continui ca acum. Vrei să faci un salt de dezvoltare, schimbi lucrurile. Nu există cale de mijloc aici”, a mai spus Mircea Geoană.
El a dat exemplul politicienilor din Republica Moldova, dar şi pe cel al leadershipului din Ucraina care, în plin război, continuă să funcţioneze din punct de vedere economic.
„Deci, între calitatea leadeship-ului politic şi bunul mers al ţării este o legătură directă şi cred că în astfel de momente, sper ca românii şi româncele, când votează anul ăsta de multe ori să se gândească mai puţin la carnetul de partid sau culoare politică, mai degrabă să se uite la calitatea oamenilor şi dacă într-adevăr pot să facă treabă pentru concetăţeni şi pentru România. Depinde de noi”, a concluzionat fostul preşedinte al PSD.
Editor : M.L.