Ministrul Finanțelor și șeful Fiscului, explicații la Guvern
Data publicării:
Ministrul Finanţelor şi şeful Fiscului sunt chemaţi, vineri dimineaţă, la Palatul Victoria, să explice de ce, în prima lună a anului, în vistieria statului a intrat cu un miliard de lei mai puţin comparativ cu aceeaşi lună a anului 2016. Este pentru prima dată în ultimii patru ani când încasările din două surse importante din care se alimentează bugetul naţional, respectiv impozitul pe profit şi TVA, scad în luna ianuarie.
De asemenea, la întâlnirea care va începe la ora 09.00 se va discuta și despre scrisoarea pe care Comisia Europeană a trimis-o Ministerului de Finanţe, în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitul ar urma să depăşească 3% în 2017 şi cere ca Executivul de la Bucureşti să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui, conform News.ro.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, i-au trimis lui Viorel Ştefan o scrisoare pe 22 februarie în care avertizează asupra riscului ca deficitul de 3% să fie depăşit, ajungând la 3,6% în 2017 şi la 3,9% în 2018.
„Comisia Europeană a dat publicităţii, recent, Prognoza de Iarnă care conţine şi proiecţiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creşterea abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit", se arată în scrisoare.
România a primit doar o scrisoare formală din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici, în contextul publicării de către Comisia Europeană a rapoartelor privind situaţia economică şi socială din statele membre, însă nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017, a răspuns Ministerul Finanţelor, care asigură că se va încadra într-un deficit de 3%.