Video Ministrul de finanțe provoacă disensiuni în coaliție, după ce a readus în discuție „taxa pe lux”

Data publicării:
adrian caciu
Adrian Câciu, ministrul de finanțe, readuce în discuție introducerea unei impozitări suplimentare Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, face planuri pentru introducerea unor noi taxe. Deși nu spune clar, Adrian Câciu lasă de înțeles că vizați de modificarea sistemului de impozitare ar putea fi românii care câștigă mai bine și cei care dețin mai multe apartamente sau mașini.

Ministrul a stârnit un val de reacţii în lumea politică după ce a vorbit, într-un interviu la Hotnews, despre necesitatea introducerii unor taxe pe lux, o idee pe care social-democrații o mai aduseseră în discuție în toamnă, la negocierile cu PNL pentru formarea coaliției de guvernare, și cu care liberalii n-au fost de acord. Planurile ministrului sunt respinse în continuare vehement de liberali, așa că se întrevăd noi tensiuni în coaliția de guvernare.

„Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când cam asta era: o maşină, o familie - şi atunci greu, stăteai cinci ani de zile să-ţi iei o maşină. Cam aşa sună şi asta. Pentru Partidul Naţional Liberal – şi o spun asta ca o linie roşie – proprietatea privată e sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe, nu trebuie penalizaţi pentru că au avut succes în viaţă, trebuie încurajaţi. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL, la TVR1.

Deși este aspru criticat, social-democrații sar în apărarea lui Adrian Câciu și spun că supraimpozitarea ar fi asumată chiar prin PNRR.

„Propunerea era în PNRR. Aici se spune, la pag. 70, că urmează ca toată sarcina fiscală, toate impozitele, inclusiv impozitul pe proprietate, să fie comparate și adaptate la ce se întâmplă în alte state din Uniunea Europeană. Or, în celelalte state europene avem un alt tip de impozit, inclusiv impozitul progresiv, avem o suprataxare pentru cei care au proprietăți, adică asta este la ceea ce s-a angajat România”, a declarat joi la Digi24 europarlamentarul PSD Victor Negrescu. El consideră că ceea ce a făcut ministrul de finanțe este un lucru constructiv, pentru că a lansat o dezbatere publică.

 „O filosofie de genul ăsta nu are sens. Noi am fost destul de indulgenți cu ministrul dumneavoastră. Dacă dezbaterea publică a început abrupt, noi credem ca acest ministru a greșit puțin. Nu așa se face dezbaterea. Eu cred că prim-ministrul Ciucă ar avea mult mai multe de spus în legătură cu anunțurile făcute intempestiv, abrupt, de ministrul de finanțe”, a replicat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Adrian Câciu ar mai vrea ca anul acesta să existe o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv. El spune că ar fi nevoie și de introducerea impozitului pe bacșiș în HoReCa, dar și de o regândire a impozitării IT-știlor care în momentul de față sunt scutiți de taxe pe venit.

Guvernul nu își asumă intenția de a schimba impozitarea românilor.

„Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început că nu vor exista noi taxe. Inițiativele sigur că pot fi discutate, unele dintre ele sunt menite și pentru a genera dezbatere publică. Aceasta este poziția Guvernului”, a declarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului.

Taxele pe lux nu sunt văzute cu ochi buni nici de Opoziție.

„E o mare prostie! Luăm performanța, practic, și o mai taxăm încă o dată. De parcă românul care are două mașini nu a plătit deja o dată pentru ele! Pentru două mașini a plătit două taxe. Dacă are două case, plătește deja două taxe pe an”, a arătat la Digi24 Dragoș Tudorache, europarlamentar USR.

Ce impozite se plătesc acum și ce vrea Adrian Câciu să schimbe

Ministrul de finanțe a vorbit despre un impozit suplimentar pentru cine deține mai mult de două locuințe. De asemenea, el vrea taxe mai mari și pentru cei care au mai multe autovehicule.  

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere din Capitală impozitul plătit anul acesta este de 208 lei. În prezent, dacă o persoană deține 3 astfel de locuințe, atunci plătește câte 208 lei pentru fiecare dintre ele, asta cu condiția ca niciuna dintre locuințe să nu fie declarată a fi sediul unei firme. Adică plătește 624 de lei.

Ceea ce ministrul de finanțe a spus în interviul de la Hotnews este că nu i se pare normal să ai același impozit, dacă ai mai multe proprietăți. Prin urmare, el ar fi adeptul unei taxe crescute pentru a doua sau a treia casă. Nu a spus cu cât ar crește și nici de când.

În România a mai fost aplicată o impozitare suplimentară de la două proprietăți imobiliare în sus. Măsura a intrat în vigoare în timpul guvernului condus de Emil Boc, dar s-a renunțat la ea din 2015, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal.

Ministrul finanțelor și-ar mai dori ca și cei care dețin mai multe mașini să plătească impozite mai mari.

Acum, impozitul la mașină se stabilește în funcție de capacitatea sa cilindrică. Pentru o mașină cu un motor de 2.000 centimetri cubi, impozitul este de 210 lei pe an. Pentru mașini cu motoare mai puternice, impozitele cresc și acum destul de mult și pot ajunge la câteva mii de lei.  Dar ceea ce spune șeful de la Finanțe este că cei care au, de exemplu, trei mașini cu o capacitate de 2.000 de centimetri cubi, ar trebui să plătească mai mult pentru al doilea și al treilea autovehicul. Cu cât, la fel, nu știm și nici de când.

Șeful de la Finanțe mai spune că anul acesta am putea avea și o dezbatere cu privire la introducea impozitului progresiv, adică cote mai ridicate de impozitare pentru cei cu venituri mai mari.

Adrian Câciu spune că până la jumătatea anului, Codul fiscal va fi modificat, dar dă asigurări că orice modificări se vor face la sistemul de taxare, ele vor intra în vigoare abia din 2023.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025