Ministerul Apărării ia în calcul atacarea decretului în contencios administrativ sau la CCR - surse

Data actualizării: Data publicării:
170228_gabriel les_BILANT_MAPN_2016_09_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministerul Apărării analizează în aceste zile dacă să atace decretul în instanța de contencios administrativ și să ceară suspendarea lui până la judecarea cauzei sau Guvernul să se adreseze din nou Curții Constituționale.

170228_gabriel les_BILANT_MAPN_2016_09_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro, ministerul Apărării analizează varianta acțiunii în contencios dat fiind că nu trebuie să aștepte finalul procesului pentru a anula efectele decretului.

După plângerea prealabilă, ministerul poate cere suspendarea decretului. Acțiunea de suspendare se judecă, de regulă, cu celeritate. Dacă o astfel de acțiune ar fi admisă, Nicolae Ciucă și-ar pierde poziția de șef al Statului Major până la judecarea cauzei.

Pe de altă parte, Guvernul nu exclude nici varianta acțiunii la CCR.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la guvern, că președintele Klaus Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatului șefului statului major, ci că potrivit legii atât numirea, cât și prelungirea mandatului se face numai la propunerea ministrului apărării cu avizul primului ministru. ”Decretul nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat Dăncilă. Ea a precizat că președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT.

Decretul preşedintelui Klaus Iohannis pentru prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Decretul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă.

Ce scrie în decretul pentru prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General al Armatei

Revenind la decretul pentru prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă, în document se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut „luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”, relateaz News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial "nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură". "Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în libertate. Au rupt
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
„Benny îi oferă siguranță”. Protejată de iubitul ei, Selena Gomez a făcut tot posibilul să se ferească de...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Victoria lui Trump, explicată pe înțelesul oricui de un profesor român din SUA. „Aici sunt lecțiile de...
Newsweek
Care pensionari iau bani mai mulți la pensie în noiembrie? În ce zile se virează bani pe card?
Digi FM
Povestea vlogger-ului Edsta, tânărul care promovează România în SUA
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Lucy Liu, în cei mai scurți pantaloni, spectaculoasă la 55 de ani. Alături de Dwayne „The Rock” Johnson, la...
UTV
Ana Baniciu a apelat la ajutorul unei bone pentru fiul ei, Aris. „De maine voi putea iesi din casa”