Mesajele politicienilor de Mica Unire. „Oamenii politici de atunci au dat dovadă de înţelepciune”
Data actualizării: Data publicării:
Politicienii fac apel la unitate și dau ca exemplu politicienii de la 1859, în mesajele lor cu ocazia Unirii Principatelor.
De Mica Unire, Liviu Dragnea a ales pagina personală de Facebook pentru a le transmite românilor un mesaj de „la mulţi ani”. Preşedintele PSD descrie momentul istoric de acum 159 ani drept piatra de temelie a marelui vis național.
Totodată, Liviu Dragnea i-a lăudat pe politicienii de atunci pentru că au reuşit să depăşească orice conflict şi să aibă un singur obiectiv: statul naţional România. Un comportament politic pe care preşedintele Camerei Deputaţilor îl vede ca pe un exemplu pentru clasa politică din zilele noastre.
„În urmă cu 159 de ani, românii au aşezat piatra de temelie a marelui vis naţional: UNIREA. Oamenii politici de atunci au dat dovadă de multă înţelepciune, trecând peste toate neînţelegerile, urmărind, cu toţii, acelaşi ţel: un stat naţional - România. Acţiunea politică de atunci este cel mai bun exemplu pentru noi, cei de acum. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, a scris Dragnea pe Facebook.
Şi premierul desemnat a transmis un mesaj de Ziua Unirii Principatelor. Pe pagina sa de Facebook, Viorica Dăncilă spune că toţi politicienii trebuie să se ridice la înălţimea şi curajul înaintaşilor noştri. Astfel că pentru realizarea marilor proiecte naţionale, toată lumea trebuie să acţioneze împreună, spune premierul desemnat.
„Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, prin acţiunea unor adevăraţi oameni de stat, e un moment cheie al istoriei noastre. 24 Ianuarie 1859 a arătat că visul Unirii este posibil şi că nimeni şi nimic nu poate sta în calea realizării sale. Astăzi, este de datoria noastră să ne ridicăm la înălţimea şi curajul înaintaşilor şi să acţionăm împreună pentru marile proiecte naţionale", a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.
Premierul interimar Mihai Fifor a transmis de asemenea un mesaj cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor, în care spune că alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti „a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă”, iar libertatea românilor de a călători şi de a avea un cuvânt de spus în cadrul unor organizaţii internaţionale este datorat actului semnat la 24 ianuarie 1859.
„Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din cele două Principate reuşeau, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe”, spune Mihai Fifor.
„Visul unităţii tuturor românilor, sădit în conştiinţa naţională de Mihai Viteazul la 1600, prindea contur la 24 Ianuarie 1859 şi se desăvârşea în anul 1918, odată cu făurirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an la centenar”, a mai spus Fifor.
Fostul premier Victor Ponta a fost la Iași pentru a sărbători Mica Unire. „Am şi eu funcţia de român şi asta sper că nu mi-a luat-o nici domnul Dragnea, nici dumneavoastră (mass-media - n.r.). Este funcţia de care sunt cel mai mândru, cea de român. Am fost la Iaşi de foarte multe ori de 24 Ianuarie, nu doar de Anul Unirii. S-a terminat Unirea la Alba Iulia, dar nu vreau să uităm de unde a început. Mă bucur foarte tare că mă întâlnesc cu oameni pe care îi ştiu de mult timp”, a spus Ponta.
Secretarul de stat Raed Arafat a transmis la rândul său, pe Facebook, un mesaj de ziua Unirii Principatelor Române.
„Ziua Unirii este o ocazie pentru noi să ne gândim la istoria României, dar şi la viitorul ei. Este ziua în care trebuie să ne gândim cu toţii la ce avem de făcut pentru România, şi pentru viitorul ei şi al generaţiilor care urmează, astfel încât să lăsam şi noi ceva în urma noastră care să-i determine să fie mândri când îşi vor aminti de noi! La mulţi ani tuturor!”, a scris Raed Arafat.