Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Berlin, și cancelarul german Angela Merkel, au susținut o conferință de presă comună. Printre întrebările adresate de jurnaliști au fost și cele legate de criza politică de la București. În timp ce Klaus Iohannis a subliniat că este vorba despre o criză în cadrul coaliției de guvernare și că nu va fi afectată politica europeană a țării, Merkel a spus că e o problemă internă a României, pe care nu vrea s-o comenteze.
Principalele declarații ale celor doi oficiali:
Angela Merkel:
România a făcut progrese de la aderarea la UE, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă slăbește această luptă, va trebui să chestionăm acest lucru. E important ca aceste reforme să continue, știu că președintele Iohannis le susține și îi mulțumesc.
România și Germania au poziții comune în ceea ce privește lupta împotriva terorismului, politica privind migrația. Am căzut de acord că e nevoie de un spirit de cooperare, pentru că nu vom rezolva situația din Siria, Libia, dacă nu vom coopera.
Klaus Iohannis:
Am vorbit despre probleme care ne preocupă pe amândoi, o întâlnire foarte bună și intensă.
Avem toate motivele să ne întâlnim, să celebrăm 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice, 10 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene.
Relația cu Germania este nu doar de importanță strategică, ci și una dintre cele mai importante. Germania a rămas cel mai important partener comercial al României.
Am emnționat tema spațiului Schengen și Merkel m-a încurajat să continuăm discuțiile cu ceilalți lideri europeni.
A fost abordată și președinția română a UE. Vor fi teme grele - Brexit, se va discuta noul buget.
Am relatat despre vizita făcută la Washington, am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee - relația transatlantică este importantă, nu trebuie să optăm între UE și NATO, e nevoie de colaborare.
Această discuție foarte intensă si foarte bună mi-a făcut mare plăcere.
Întrebări:
Europa cu două viteze
Merkel: Principiul Europei cu două viteze este înțeles greșit, nu excludem pe nimeni. Toate țările sunt invitate la toate activitățile.
Iohannis: Între timp, problema ca atare, nu mai există. Cred că a fost parțial o chestiune doar de definiție și comunicare. Pentru țările din Vest a fost important să nu existe proiecte blocate, pentru cele din Est a fost important să nu existe proiecte la care să nu aibă acces.
Criza politică:
Merkel: Nu am să răspund. Am spus în general că ne dorim întărirea democrației și a statului de drept în România, în rest nu vreau să-mi exprim o părere. Sunt problemele interne ale României.
Iohannis: Am avut o discuție pe această temă, cred că am reușit să transmit mesajul că avem o criză în cadrul coaliției de guvernare, dar că România este o țară stabilă, cu economie solidă.
Este o criză a partidului de guvernământ. Politica europeană sau politica externă a României nu va fi influențată. Este vorba despre domenii pe care eu le reprezint. Toți politicienii cred că avem nevoie de o politică exernă solidă.
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat luni în Germania, într-o vizită de trei zile. El s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, urmând să aibă o întrevedere și cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile se vor axa pe aprofundarea relaţiei cu caracter strategic dintre România şi Germania, cât şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană, respectiv internaţională. Întrevederea cu Cancelarul Angela Merkel va fi urmată de declaraţii comune de presă.