Primarii care vor să treacă acum în barca puterii spun că în 2012 au fost aleşi pentru că au candidat din partea Uniunii Social Liberale.
„Acum, pentru că ordonanţa îmi permite, evident, îmi voi da demisia din PNL. Zilele următoare, nu sunt omul cu două feţe. Da, voi fi la UNPR, asta înseamnă o construcţii viitoare care, cel mai probabil, va însemna un nou USL”, a spus Marius Stan, primarul oraşului Galaţi, la Digi24.
„Eu trebuie să îmi reprezint oamenii, nu ceea ce vor liderii de partide sau interesele lor. Nu au ținut cont de oamenii care i-au votat”, a spus Gheorghe Fron, primar PNL în Cornu Luncii, județul Suceava.
„Am găsit o echipă de oameni care sunt pentru oameni, nu este pentru un anumit grup cum erau cei de la Partidul Democrat Liberal, mă refer la centru. La centru se știa că cei de la PDL... erau acei oameni... făceau bine doar pentru ei. De doi ani de zile am un conflict deschis cu ei”, a spus Ion Bârca, primar în Turburea, județul Gorj.
„Am candidat din partea ACD, s-a desfiinţat. Când candidam aveam ca contracandidat primar PDL, care a trecut la PSD. Acum a trecut înapoi la PDL. Ar trebui să fiu coleg de partid cu el. Eu trebuie să dovedesc comunităţii că fac. E în interesul comunităţii să trec la un partid care mi-ar putea rezolva unele din probleme. Sunt opţiunile noastre politice. Nimeni nu trece la presiuni dintr-o parte în alta, decât dacă e şantajabil. Încerc să fiu pragmatic, nu pe promisiuni. Promisiuni am făcut în campanie cu domnul Adomniţei că fac grădiniță. Nu am fost ajutat. Ca să nu par un primar mincinos, sunt în stare să îmi pun în joc mandatul și să mă convertesc. La nivel local nu contează partidul, cât contează persoana”, a spus Serioja Constantin Hobînca, primar în Moţca, județul Iași.
Opoziţia a contestat actul normativ şi a anunţat că va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. PNL şi PDL susţin că Ordonanţa face parte dintr-un plan al Executivului de a frauda alegerile prezidenţiale.
„După această lege, nu mai am dubii că aveți mari probleme pentru prezidențiale și pentru locale și faceți orice să le furați”, a declarat Nini Săpunaru, vicepreședinte PNL, la Jurnalul de seară.
„Acest pas face parte dintr-un calendar prestabilit de furt al viitoarelor alegeri. Primul pas a fost modificarea legii pentru alegerea președintelui, prin care se schimbă modul de exercitare a votului”, a adăugat Andreea Paul, prim-vicepreședinte PDL.
Noul șef al Ambasadei SUA în București, Dean Thompson, spune, într-un interviu pentru gândul.info, că nu a primit niciun fel de explicații din partea premierului Victor Ponta sau a vicepremierului Liviu Dragnea cu privire la motivul pentru care a fost dată această ordonanță.
„Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba despre schimbat legi. În acest moment, România vrea să îşi creeze o imagine foarte puternică, în ţară şi în străinătate, drept un mediu sănătos de afaceri, un partener solid al NATO şi al celorlalte instituţii din care face parte. Astfel, în aceste instituţii, există anumite aşteptări, idei despre cum ar trebui să se procedeze în anumite situaţii. La asta va munci România în continuare”, a declarat Dean Thompson, Însarcinatul cu afaceri al SUA în România.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cel abilitat să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională, spune că nu a văzut încă actul normativ al guvernului. Iar un răspuns instituţional va veni cel mai probabil săptămâna viitoare.
„Staţi mai întâi să o văd, ce vreţi să reacţionez? După ce o s-o văd, văd ce fac, adică ce dispoziţii dau, ce verificări şi aşa mai departe. (...) Nu ştiu, depinde ce prevede şi cum prevede (ordonanţa, n.r.) şi aşa mai departe. Avem diverse proceduri în funcţie de diverse situaţii. Aşa că, mai vorbim, dacă vreţi, când doriţi. De săptămâna viitoare încolo mai putem vorbi, vedem ce şi cum. (...) În secunda asta nu pot să vă spun ce şi cum”, a fost reacția lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.