Marcel Ciolacu, despre incendiul de la Ferma Dacilor: A fost o catastrofă. Aștept raportul. Cum să nu ai detector de fum în pensiune?

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu spune că incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, în care cel puțin 7 oameni au murit, a fost o „catastrofă” și cere modificări legislative. El a amintit că sunt mii de instituții în România, inclusiv Palatul Parlamentului, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

„A fost o catastrofă. Condoleanțe familiilor, au murit copii și tineri. Aștept raportul comisiei de anchetă şi mai mult ca sigur că vicepremierul şi domnul Arafat o să vină şi cu propunerile de modificări legislative. Ce nu pot să înțeleg: cum să nu ai măcar un detector de fum într-o pensiune?”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

Potrivit unor surse din anchetă, exista totuși un sistem de alarmare în caz de incendiu la pensiune, dar s-ar fi stricat cu câteva zile înainte.

„A fost un președinte de CJ care a reușit în instanță să câștige demolarea acelei pensiuni. Va trebui să știm cu toții ce s-a întâmplat de nu s-a ajuns la demolare, cum a rămas să funcționeze”, a mai spus Ciolacu.

„Sunt mii de instituții în România, publice, nu private, care nu au acest aviz. Cea mai celebră instituție - Palatul Parlamentului - nu are avizul, biserici, școli. Trebuie intervenit. Sunt unele construite de pe timpul comunismului și trebuie adaptate, și sunt altelte construite după Revoluție, cum e această pensiune”, a adăugat el.

„Trebuie o modificare a legii, cum s-a întâmplat după Crevedia. După 30 de ani, ne trebuie o Românie ordonată. Nu exclud că trebuie și coordonată. Nu se mai poate. Sunt mii de instituții care nu au acest aviz. Dl Arafat trebuie să vină cu o propunere legislativă”, a mai spus Ciolacu.

„Trebuie schimbat sistemul de verificare și de autorizare. Dacă nu vom lua măsuri de autorizare de fond, tot timpul vom fi în defensivă și oamenii își vor pierde viața”, a continuat el.

„Sunt supoziţii că în fiecare cameră s-a băgat un reşou şi nu a dus instalaţia electrică. Acest lucru nu pot să îl prevezi, dar, în schimb, să nu ai detectoare de fum... e un lucru elementar. Să vedem ancheta şi cine este vinovat. Am văzut demisii în acest moment. Vom vedea cu certitudine că toată lumea va plăti”, a adăugat premierul.

Tragedia s-a petrecut în a doua zi de Crăciun. „Ferma Dacilor”, o pensiune din Gura Vadului, s-a făcut scrum marți dimineața. 7 persoane au murit, iar o alta este de negăsit.

În momentul izbucnirii flăcărilor, în pensiune se aflau 26 persoane care au participat la o petrecere. 18 au reușit să se evacueze la timp. Două persoane, un copil și un adult, au fost rănite.

Clădirea nu avea autorizație de incendiu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lista medicamentelor care te lasă fără permis de conducere. Pot da rezultate fals pozitive la drug test
Digi FM
Au cutreierat lumea în lung și-n lat, dar s-ar stabili în România. Vloggeri celebri: „Occidentul a decăzut...
Pro FM
De ce menține tăcerea soția înșelată a lui Dave Grohl, deși e rănită profund și dezamăgită. Soțul a făcut...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Doi vloggeri celebri care au colindat întreaga lume surprind: „Occidentul e decăzut, ne-am muta în România”
Newsweek
RUȘINOS Ungaria a adus autostrada la granița cu România. Noi începem lucrările cu 20 ani întârziere
Digi FM
Mihai Albu, dezvăluiri despre Irinel Columbeanu. Cum și-a pierdut milionarul averea
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Joaquin Phoenix, apariție rară alături de logodnică, în Veneția. Actrița din „Social Network” a născut cel...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...