Ministerul Afacerilor Externe de la București reclamă „o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare”, precizând că ministrul maghiar de Externe a deturnat „în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor președintelui României” cu privire la proiectul de lege privind autonomia „Ținutului Secuiesc”.
Printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, ministrul de Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a reacţionat la declaraţia de miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis și a subliniat că șeful statului român ar trebui să acorde mai mult respect maghiarilor.
„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect”, a transmis, miercuri seara, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.
MAE consideră „provocatoare și inadecvate” afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că „este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”.
„De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc. MAE român, manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO – s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale”, subliniează MAE.
Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, MAE român face apel la reținere și discernământ și pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora.
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a făcut referire, într-o postare pe Facebook, la afirmațiile lui Klaus Iohannis de miercuri.
Șeful statului român şi-a exprimat opinia după ce Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi a spus că Partidul Social Democrat, majoritar în Parlament, „se luptă ca să dea Ardealul ungurilor”. Iohannis l-a salutat în limba maghiară pe preşedintele PSD şi l-a întrebat: „Oare ce i-a promis Viktor Orbán în schimbul acordului?”.
Potrivit şefului diplomaţiei ungare, declaraţia preşedintelui român este „una efectiv necivilizată şi care poate instiga la ură”, relatează Mediafax.
„Klaus Iohannis ar trebui să fie conştient de faptul că marea majoritatea a maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc l-au votat pe el cu ocazia alegerilor prezidenţiale din România”, a spus Szijjártó.
Ministrul ungar de Externe a subliniat că Ungaria are interesul menţinerii unei relaţii bune cu România, întrucât cele două state sunt parteneri economici importanţi. Existenţa unei relaţii normale între cele două state reprezintă şi interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc.
„Din păcate, în ultimele zile, reprezentanţi ai statului român au făcut, pe rând, declaraţii care îngreunează, efectiv, menţinerea unor relaţii de bună vecinătate”, a mai adăugat Szijjártó.