„E important ca România să facă eforturi pentru a combate corupţia, care îi subminează instituţiile democratice şi promovează influenţa răuvoitoare a adversarilor" - este mesajul Departamentului de Stat al SUA, după întâlnirea de la Washington dintre Mike Pompeo şi Teodor Meleşcanu. Cei doi au discutat şi despre provocările cu care NATO se confruntă pe flancul său estic. A fost amintit rolul României în asigurarea securităţii în Marea Neagră, în condiţiile agresiunilor Rusiei în regiune.
În comunicatul survenit acestei întâlniri, MAE a anunțat că subiectele abordate au fost securitatea transatlantică și dezvoltarea Parteneriatului Strategic, dar nu a punctat nici tema corupţiei, nici conceptul de „agresiune a Rusiei” în zona Mării Negre. Cele două aspecte au fost dezvăluite în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.
Referindu-se la aceste lacune din comunicatul MAE, expertul în securitate Iulian Fota, a explicat la Digi24 că în cadrul NATO e nevoie de claritate strategică. În documente şi în discursuri trebuie să se precizeze clar cine e adversarul, a spus Fota.
Potrivit acestuia, agresiunea Rusiei – aşa cum este afirmată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA – este problema pe care alianţa o are în chestiuni de securitate.
„Mai gravă e chestia cu Rusia. L-am văzut acum 2 – 3 luni pe ministrul Apărării spunând că pentru el Rusia nu e o ameninţare, ci o provocare. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte de ameninţări, în discursul de azi a vorbit despre ameninţări dinspre est.
Înţeleg că nu avem o problemă cu Rusia, cu ruşii care mulţi trăiesc mai prost ca noi şi merită o viaţă mai bună, înţeleg nevoia de a menaja sensibilităţile unui popor care nu e neapărat vinovat pentru modul în care conducătorii săi concep politica externă a ţării, prin militarism, invazii, ocupaţii.
Dar asta e problema pe care o avem ca alianţă azi, în chestiuni de securitate. Aşa o definesc americanii prin strategia de securitate naţională, aşa o definesc multe alte state europene, ca o problemă.
Ceea ce Rusia face, ceea ce Putin face, deşi cred că nu e doar Putin, ne pune pe noi ceilalţi în pericol, îi pune în pericol pe vecinii noştri. Nu-i uşor să-i vezi pe ucraineni că pierd o bucată de teritoriu peste noapte, apoi se trezesc cu un război în estul continentului european, nu-i uşor să vezi că încearcă să influenţeze alegerile prin tertipuri, că vin cu atacuri cibernetice. Asta e problema de securitate pe care o avem.
Nu dorim confruntare cu Rusia, niciodată nu vom avea intenţii agresive faţă de Rusia, dar dacă Rusia e ostilă şi agresivă faţă de tine trebuie să te aperi.
Grija noastră de a nu rosti numele, la un moment dat ai nevoie de claritate strategică... dacă în discursuri şi în documente nu precizez clar care e adversarul, care e ameninţarea, de ce să mă tem, nici la un moment dat nu voi şti de ce să mă apăr. Poate de aia nu suntem in stare să finalizăm licitaţii pe capabilităţi militare şi să derulăm programele eficient şi repede. Dacă Rusia nu e o ameninţare de ce să mai cheltuiesc miliarde de dolari pe bugetul Apărării?
Intrăm într-o zonă a unei schizofrenii, iar schizofrenia asta trebuie să fie lămurită. Pentru o ţară poate fi periculoasă”, a explicat Iulian Fota, la Jurnalul de Seară.