Ludovic Orban, prim-ministrul interimar al Guvernului României, spune despre decizia CCR privind neconstituţionalitatea celei de-a doua desemnări a sa în funcţia de prim-ministru că „a fost făcută pe baza unor presupuneri şi a unor declaraţii politice”. Invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24, Orban spune că deciziile CCR favorizează PSD şi că există o voinţă clară a cetăţenilor în ceea ce priveşte alegerile anticipate. „Ce-o să facă CCR, o să-i pună la detectorul de minciuni pe toţi candidaţii de premier”, se întreabă Ludovic Orban.
„Deci fac analiză politică (n. red. - judecătorii constituţionali). Eu cred că Curtea Constituţională trebuie să judece în funcţie textele constituţionale, în litera şi spiritul Constituţiei. Eu nu am văzut scris aşa ceva în niciun articol din Constituţie. Hai să fim cinstiţi, dacă ne uităm la ultimii trei ani de zile, vedem că foarte multe solicitări ale PSD, conflicte juridice de natură constituţională, sesizări, cum a fost sesizarea, de exemplu, legată de legea de corectare a ordonanţei 114 mai ales cea referitoare la interdicţia cumulului pensiei luat din sistemul public de pensii cu salariul din sectorul public. E chiar şi culmea au judecta nişte oameni care sunt cumulaţi, care se află în situaţia respectivă, aproape poţi să zici că erau în conflict de interese pentru a judeca o astfel de speţă. Foarte mult decizii au fost în favoarea PSD. Ăsta este adevărul. E statistic. Sigur că au fost decizii care au fost luate şi la sesizări pe care le-am depus noi, dar la cazuri evidente de neconstituţionalitate.
Să ne aducem numai aminte că a ajuns CCR să dea ordin ce să facă preşedintele forţându-l pe preşedinte să o demită pe Laura Codruţa Kovesi. Caz fără precedent. Acum a ajuns să intervină pe parcursul unei proceduri care a fost declanşată şi să decidă ceva pe baza unor presupuneri şi pe baza unor declaraţii politice.
Îmi pare rău, CCR nu judecă pe baza unor declaraţii politice sau, acum ce-o să facă, o să-i pună la detectorul de minciuni pe toţi candidaţii de premier care sunt desemnaţi de preşedinţii României să vadă dacă vor sau nu vor să constituie majoritatea parlamentară? Acolo lucrurile sunt foarte simple, textul Constituţional spune că preşedintele desemnează premierul.
Într-adevăr, dacă există un partid care a câştigat alegerile şi are majoritate absolută adică 50%+1 dintre parlamentari, preşedintele trebuie să nominalizeze premierul desemnat de acel partid. Nu este situaţia în care ne găsim noi astăzi. Ca să nu mai spun că noi ne găsim după un an electoral în care s-a văzut clar care este voinţa cetăţenilor. Care au pus pe primul loc PNL în alegerile europarlamentare, care cetăţeni români au adoptat cu un scor formidabil referendumul convocat de Preşedintele României şi care l-au ales pe Klaus Iohannis preşedintele României cu o majoritate copleşitorare, peste două treimi au votat în turul doi. Există o voinţă clară exprimată în acest sens”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.
Editor: Adrian Dumitru