Coaliția PSD-ALDE vrea ca mâine să voteze ultimele două legi ale Justiției. Imunitatea sporită pentru magistrați, respinsă

Data actualizării: Data publicării:
_IORDACHE_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comitetul liderilor de grup din Camera Deputaților a decis, la solicitarea puterii, ca miercuri să aibă loc un nou plen în care să se voteze ultimele două legi din pachetul legilor Justiției. Înainte de votul asupra acestora, plenul se va pronunța asupra proiectului lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei în sensul eliminării dreptului opoziției de a-și mai susține în plen amendamentele respinse în comisii. Proiectul lui Iordache a primit raport negativ în Comisia de regulament, după ce deputatul UDMR Marton Arpad a votat „împotrivă”, dar soarta proiectului poate fi întoarsă de plen.

_IORDACHE_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octacv Ganea

ACTUALIZARE 16.34. Imunitatea sporită pentru judecători și procurori, votată inițial de comisia Iordache, a fost respinsă.

Comisia specială a revenit marţi asupra amendamentului susţinut de USR privind introducerea imunităţii sporite pentru magistraţi şi l-au respins, după ce reprezentanţii USR au anunţat că îşi retrag propunerea.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea că magistraţii nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea CSM, solicitând respingerea acestuia.

Stelian Ion a susţinut că amendamentul a fost adoptat iniţial la propunerea şi cu susţinerea USR pentru că dezbaterile în comisie s-au desfăşurat în prea mare viteză.

La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus că, din moment ce iniţiatorul nu îşi mai susţine amendamentul, acesta se consideră anulat, astfel încât nu va figura în raportul final la capitolul amendamente response.

Nici ALDE nu a mai susţinut amendamentul, deşi figura ca iniţiator alături de USR.


ACTUALIZARE 14.20. Comitetul liderilor a decis marţi să introducă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri celelalte două legi ale Justiţiei - 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM - pentru dezbatere şi vot final. Anterior dezbaterii celor două acte normative, va fi supus votului plenului modificarea propusă de Florin Iordache la regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.

Potrivit deciziei luate de comitetul liderilor grupurilor parlamentare, primul punct de pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaţilor va fi modificarea regulamentului, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri. 

Comisia de regulament a adoptat luni un raport de respingere a iniţiativei deputatului PSD Florin Iordache, dar în plen propunerea acestuia cel mai probabil va fi adoptată.

-------

Potrivit informațiilor Digi24, în ședința de marți a Biroului Permanent al Camerei Deputaților s-ar putea decide convocarea plenului pentru ziua de miercuri, astfel încât să se dea vot, pe articole și final, asupra ultimelor două legi din pachetul legilor Justiției: Legea privind organizarea judiciară (304/2004) și Legea privind organizarea și funcționarea CSM (317/2004).

Raportul pe Legea 304/2004 a fost deja adoptat de Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD). În acest moment, Comisia este într-o pauză, dar ședința va fi reluată la ora 14.00, iar dezbaterile merg într-un ritm mult accelerat față de zilele trecute.

Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un judecător sau un procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori, după caz”, prevede un amendament adoptat de Comisia Iordache.

Amendamentul a fost propus de majoritatea PSD-ALDE, iar reprezentanții PNL și USR nu s-au opus, convinși fiind că un astfel de aviz exista și până acum. Acest aviz nu există însă.

Amendamentul a venit în completarea art. 42 din Legea privind organizarea și funcționarea CSM:

„(1) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători şi magistraţi-asistenţi.

(2) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la procurori. 

(3) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) privind percheziţia şi reţinerea nu se aplică în caz de infracţiune flagrantă.

(4) Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii se pronunţă de îndată după primirea sesizării”.

Un alt amendament adoptat marți de Comisia Iordache prevede că președintele Secției de judecători a CSM este de drept și președintele CSM. Acum, președintele CSM este ales de plenul CSM.

Comisia a adoptat și un amendament potrivit căruia doar Inspecţia Judiciară poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

„Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de comisia specială la art. 44 alin. 3 din Legea 317/2004.

Articolul în vigoare prevede că „acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Modificarea a fost propusă de CSM şi însuşită sub formă de amendament legislativ de USR şi ALDE.

Luni, plenul Camerei Deputaților a aprobat cu 179 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă” modificările dorite de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecătorilor și magistraților (Legea nr. 303/2004). Inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență. Proiectul de lege merge la Senat. Votul final asupra textului trebuia dat marți, dar, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...