Legile Justiției. Coaliția face din prezumția de nevinovăție prioritate
Data actualizării: Data publicării:
Coaliția PSD-ALDE a discutat, luni, pachetul de legi pe Justiție, creionat de ministrul Tudorel Toader, și „e foarte posibil” ca acesta să fie asumat direct de parlamentarii puterii, fără să se mai aștepte un vot în Guvernul Tudose. Pachetului îi vor fi aduse mai multe modificări și, „în primul rând”, va fi discutat subiectul prezumției de nevinovăție.
„ Am discutat (în coaliție - n.r.). (...) Nu există un proiect în forma finală pe baza observațiilor, propunerilor, amendamentelor făcute. Pe de altă parte, nici să ne lungim foarte mult nu mai putem, pentru că ideea de a face un proiect perfect va omorî ideea de dezbatere. E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului și Camerei Deputaților care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o inițiativă parlamentară. Cred că cel puțin la Senat va trece în această sesiune, dacă nu chiar să fie adoptat în această sesiune și de Senat și de Cameră”, a declarat luni, la Parlament, liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae.
Social-democratul susține că, în discuțiile din Legislativ, aleșii vor pune accent pe punerea în aplicare a unor directive europene. Este posibil, astfel, să fie repuse în discuție propunerile mai vechi ale senatorului Șerban Nicolae, potrivit cărora persoanele acuzate de corupție să scape de cătușe și de arest preventiv.
„În primul rând, se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumția de nevinovăție, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-aș vrea să le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii încătușați, de a da în detaliu acuzațiile ca și cum ar fi certitudini în privința unor fapte săvârșite și așa mai departe. În sfârșit, s-a lămurit toată lumea că în România este un mecanism destul de neeuropean și contraproductiv să tot prezinți oameni în cătușe, oameni acuzați de diverse fapte ca și cum ar fi certitudine săvârșirea lor și că trebuie să intrăm în rândul lumii, ca toată lumea”, a declarat liderul senatorilor PSD.
Discuția despre prezumția de nevinovăție survine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a arătat, săptămâna trecută, că aceasta funcționează în fața Justiției, dar nu și în politică. „În politică nu funcţionează prezumţia de vinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie. Prezumţia de vinovăţie funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei. Pentru un politician care merge în faţa poporului contează integritatea, adică să nu fie suspectat de nimic. E simplu. Aud politicieni, chiar cu probleme penale, că nu sunt vionovaţi şi trebuie să li se acorde prezumţia de vinovăţie. Cum să creadă românii într-un Guvern dacă acolo sunt persoane suspecte sau cercetate penal. Orice ar spune oricine, nu mă convinge. Un guvern trebuie să fie format din oameni curaţi, integri”, a conchis preşedintele. Declarația președintelui Klaus Iohannis a fost criticată de reprezentanții PSD și ALDE.
Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, luni, că va propune noi modificări pachetului de legi pe care chiar el l-a creionat. Este vorba de obligația efectuării unor controale de fond la parchete o dată la patru-cinci ani.
„Concluzia mea, și o voi trece și în proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției, concluzia mea este că cel puțin la cinci ani, dacă nu o fi prea mult, un astfel de control tematic de fond ar trebui făcut la fiecare unitate de parchet de pe lângă judecătorie, de la Înalta Curte, adică cu toții să avem această evaluare. Poate nu e bine la cinci ani, poate e la patru ani, să coincidă cu durata mandatului celui care are funcție de conducere, dar e nefiresc 10 ani de zile alții să fie controlați de 10 ori și una sau alte entități să nu fie controlate niciodată”, a declarat Toader, în cadrul Secției pentru procurori a CSM.