Toma Petcu, reporter Digi24: „Cele mai vechi legi uitate prin sertarele Parlamentului, trei la număr, sunt din 2005. Iată, de 11 ani sau mai bine de 11 ani. Una dintre ele prevede că subvenţia primită de partide să se diminueze direct proporţional cu numărul de parlamentari care părăsesc respectivul partid.”
Atât de mult timp a trecut încât nici măcar iniţiatorul, care acum nu mai este deputat, nu îşi aminteşte prea bine ce a scris în actul normativ.
Reporter: Vă mai aduceţi aminte de legea asta?
Mircia Giurgiu, fost deputat: A fost cam demult, dar cred că da.
Reporter: Mai ştiţi ce prevedea, ce aţi trecut în ea?
Mircia Giurgiu, fost deputat: Nu mai ştiu, nu mai ştiu."
Tot în 2005, fostul deputat Horaţiu Buzatu depunea un proiect de lege prin care cerea ca urnele de vot sa fie confecţionate din material plastic transparent. Nu a fost discutat niciodată.
Horaţiu Buzatu, fost deputat: „Sunt două modalităţi prin care se poate omorî o lege. Una este aceea de a o respinge şi se întâmplă astfel în majoritatea cazurilor, dar este şi cealaltă modalitate prin care ea este lăsată aşa, în uitare. Băgată la sertar şi uitată acolo.”
Chiar dacă a trecut mai bine de un deceniu de când a iniţiat legea, fostul deputat nu şi-a pierdut speranţa că vreodată va fi pusă pe ordinea de zi.
Horaţiu Buzatu, fost deputat: „În mod normal, tipul acesta de lege ar trebui să îşi regăsească nişte susţinători, nu este obligatoriu ca cel care a iniţiat-o să o şi susţină, mai ales că situaţia este cea pe care o ştim cu toţii, respectiv eu nu mai sunt parlamentar.”
2008 este anul cu cele mai multe iniţiative depuse şi nediscutate nici până azi. 105 legi aşteapă de atunci ca parlamentarii să îşi facă timp pentru ele.
Toma Petcu, reporter Digi24: „Nu există an în care să nu avem iniţiative legislative depuse şi rămase nedezbătute. În 2006 avem 3 legi, în 2007 avem 16 legi, în 2009 tot 16, 2010 - 17 legi, 2011 - 18 legi iar în 2012 nu mai puţin de 85 de iniţiative legislative depuse şi nediscutate.”