Legea graţierii dezbină politicienii din partidul de la putere. Senatorul PSD Şerban Nicolae a anunțat că nu va renunţa la amendamentele depuse la legea graţierii ca să includă şi acuzaţii de corupţie, în ciuda opoziţiei şefului său. Liviu Dragnea a spus că le va cere parlamentarilor social-democraţi să nu voteze astfel de schimbări. Şerban Nicolae crede însă că liderul PSD nu vorbeşte în numele partidului.
După ce a inflamat opinia publică, promovând graţierea faptelor de corupţie, senatorul Şerban Nicolae a decis să amâne dezbaterile ca să nu agite şi mai mult spiritele. Amendamentele controversate rămân în discuţie însă, în ciuda opoziţiei ministrului de Justiţie şi a lui Liviu Dragnea.
„Nu susțin o lege a grațierii pentru acte de corupție. Nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun acum Guvernului și ministrului Justiției, doar legea grațierii nu rezolvă problema. Trebuie conceput un plan complex pentru rezolvarea problemelor penitenciarelor. Nici nu cred că este o grabă foarte mare pe această lege, deoarece doar această lege nu rezolvă problema. Oricine poate depune amendamentele, oricum este cale lungă până la decizia finală”, a spus liderul social-democraților”, a spus Liviu Dragnea, adăugând că le va cere social-democraților să voteze împotriva amendamentelor.
Inițiatorul amendamentelor, Șerban Nicolae, a declarat, în replică, că Liviu Dragnea a vorbit în nume propriu nu în calitate de președinte al PSD.
„Nu cred că partidul se va întruni să îmi ceară să retrag amendamentele. Cel mult poate să le respingă. Categoric, ştiţi foarte bine că nu s-a decis la nivelul conducerii partidului vreo poziţie cu privire la această chestiune (…) Eu nu sunt deloc surprins de dreptul la opinie, de faptul că oamenii au opinii diferite şi că pot să le exprime. Mă surprinde faptul că altora li se pare anormal ca doi oameni să aibă opinii diferite. Este opinia domniei sale, a domnului Dragnea, este opinia domniei sale, în cazul domnului Toader, este opinia mea, în cazul meu. Lucrurile astea sunt supuse dezbaterii”, a mai adăugat social-democratul”, a spus Șerban Nicolae.
Senatorul PSD a adăugat, referitor la criticile care i-au fost aduse după depunerea acestor amendamente, că „avalanșa de inepții este inepuizabilă”.
„Nu se pune o asemenea problemă și nici nu cred că partidul se va întruni ca să-mi ceară să-mi retrag niște amendamente. Cel mult poate decide să le respingă, parlamentarii PSD să nu susțină Am văzut foarte multe speculații pe tema asta, deși e destul de greu, pentru că avalanșa de inepții este inepuizabilă și mi-e foarte greu să tot găsesc argumente, să tot explic de ce oamenii sunt fie foarte proști, fie foarte ticăloși. Nu am făcut nicio propunere în calitate de lider PSD, nicio propunere în calitate de președinte de comisie, ci în calitate de senator. Imaginația unora e foarte bogată, probabil că au foarte mult timp la dispoziție", a mai spus liderul senatorilor PSD.
De asemenea, și purtătorul de cuvânt al PSD a reiterat faptul că partidul nu este de acord cu amendamentele depuse de Șerban Nicolae.
„Nu e susținută de PSD această grațiere a celor care au probleme cu corupția”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre.
Proiectul de lege despre graţiere a ajuns la Parlament pe 1 februarie şi a fost adoptat de Guvern în aceeaşi zi cu controversata ordonanţă 13 care modifica definiţia abuzului în serviciu. În urmă cu o săptămână, Șerban Nicolae a depus mai multe amendamente pentru modificarea proiectului. Printre altele, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru fapte de corupție, inclusiv pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare.
Citiți și: C.T. Popescu, despre Șerban Nicolae: Suferă că nu trăiește înainte de 89
Noi amendamente controversate au fost depuse la legea graţierii. CTP: „Fenomenul strângerii muştelor la hoit"