Senatorul PSD Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senat, vrea să aducă mai multe modificări proiectului Legii grațierii adoptat de Guvernul Grindeanu. Printre altele, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru fapte de corupție, inclusiv pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare. Potrivit Hotnews, amendamentele au fost depuse deja la Comisia juridică, unde încep mâine dezbaterile pe marginea proiectului de lege.
Dacă Executivul vroia, prin proiectul de lege adoptat odată cu celebra OUG 13, să grațieze în întregime „pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv”, reprezentantul PSD ar dori o extindere și o nuanțare a categoriilor de pedepse. Concret, ar urma să se grațieze în întregime „pedepsele de până la 3 ani inclusiv” și „pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani”.
Pentru pedepsele aflate deja în executare și din care au rămas de executat mai mult de patru ani, pedeapsa ar urma să se reducă cu 3 ani.
Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma să fie grațiate parțial, cu trei pătrimi din restul de executat.
În cazul în care restul de executat este mai mare de patru ani, din pedeapsă se va reduce jumătate din restul de executat.
Cu alte cuvinte, dacă cineva a primit 10 ani de închisoare și a executat doar 2 ani din pedeapsă, rămânându-i 8 ani, în urma grațierii PSD va beneficia de o reducere cu 4 ani a pedepsei. În total, persoana ar urma să facă doar 6 ani de închisoare, dacă amendamentele lui Șerban Nicolae vor fi adoptate de colegii parlamentari.
Totodată, ar urma să se grațieze, în întregime, „măsurile de internare într-un centru educativ”.
Potrivit unui alt amendament, de grațiere NU ar urma să beneficieze pedepsele a căror suspendare este executată.
Tot în comparație cu proiectul Guvernului Grindeanu, forma lui Șerban Nicolae nu mai prevede grațiere pentru femeile însărcinate și persoanele care sunt unic întreținătorn de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani.
Un alt amendament prevede că de grațiere nu vor beneficia persoanele condamnate recidiviste.
Fără recuperarea prejudiciului
Proiectul Guvernului Grindeanu prevedea, la art. 4, condiționarea grațierii de achitarea, în termen de 1 an, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească.
Condiționarea dispare prin amendamentele depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae.
De altfel, acesta s-a pronunțat și public împotriva condiționării grațierii de plata prejudiciului, argumentând că este „exagerată” și că „pune sub semnul întrbării semnificația gestului de clemență”.
Grațiere și pentru corupți
Alte două amendamente formulate de președintele Comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae, vizează infracțiunile exceptate de la aplicarea prevederilor Legii grațierii.
În varianta inițială a proiectului erau exceptate infracțiunile de corupție prevăzute de art. 289-294 din Codul Penal, abuzul în serviciu (art. 297) și conflictul de interese (art. 301). În varianta lui Nicolae, acestea nu mai sunt exceptate de la grațiere.
Cu alte cuvinte, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu și conflict de interese.
De asemenea, ar urma să fie grațiați cei condamnați pentru infracțuni asimilate infracțiunilor de corupție (inclusiv efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, folosirea de informați ce nu sunt destinate publicității).
În contrapartidă, ar urma să fie exceptate de la grațiere pedepsele acordate pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Comisia juridică a Senatului începe marți dezbaterile pe fondul proiectului Legii grațierii, urmând să fie discutate și amendamentele depuse de parlamentari. În ședințele anterioare, au avut loc dezbateri de ansamblu asupra proiectului, în prezența unor reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Proiectul Legii grațierii a fost adoptat de Guvernul Grindeanu în seara de 31 ianuarie 2017, odată cu OUG 13 de modificare a Codurilor penale.