Senatorul Şerban Nicolae, care a depus un amendament la proiectul legii graţierii prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu să fie graţiaţi, nu este singur. Încă patru senatori - de la PSD, ALDE şi UDMR – au depus amendamente pe acest proiect. „Este fenomenul de strângere a muştelor la hoit. Unul are interes la abuzul în serviciu, altul la falsul intelectual, altul la trafic de influenţă. Fiecare are o problemă, fiecare poate veni să spună ce doreşte”, a comentat acest fenomen jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
El a subliniat că, deşi ordinul de zi al PSD şi al lui Liviu Dragnea este „nu pentru graţierea corupţiei”, aceşti parlamentari continuă să îşi susţină interesele.
„Dragnea îşi dă seama la ce poate duce în stradă aşa ceva, e singurul lucru care îl opreşte pe Dragnea să îl susţină pe Şerban Nicolae. Au avut loc nişte manifestaţii care ne-au pus pe harta lumii, ne cunoaşte toată lumea pentru ele. Aceşti inşi, din nevoia acută de a-şi rezolva problemele personale, nu ţin seama de ce s-a întâmplat şi de ce se întâmplă în România”, a declarat Cristian Tudor Popescu.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.
A doua zi, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problemă supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, despre amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul Legii graţierii, că „dacă vorbim riguros”, nu se graţiază corupţii, ci pedepsele pentru faptele de corupţie. Toader a precizat că este exclus să nu se recupereze prejudiciul, iar amendamentul proiectul Legii graţierii este o iniţiativă personală, pe care Şerban Nicolae trebuie să o susţină, avizul Ministerului Justiţiei fiind pe forma proiectului aprobat de Guvern.
„Nu e singur Şerban Nicolae. A fost vocal, spectaculos cu amendamentele astea, dar mai sunt câţiva”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
Senatorii Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna (UDMR) propun ca şi pedepsele pentru falsul în înscrisuri oficiale, falsul intelectual şi falsul informatic să fie graţiate. De altfel, Tanczos Barna a fost pus sub urmărire penală de DNA, în 2014, pentru fals intelectual.
La rândul senatorul PSD Liviu Brăiloiu propune să fie graţiaţi toţi cei care au peste 70 de ani. Tot el propune graţierea în parte, cu 1/2, a pedepselor cu închisoare aplicate: femeilor însărcinate si persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Acelaşi amendament este susţinut şi de senatorii Csaszar Kroly Zsolt şi Tanczos Barna.
Odată cu ei a depus un amendament şi senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu. Acesta doreşte să nu se mai dea graţiere pentru corupţi dacă ei nu plătesc prejudiciile, respectiv atunci când nu returnează prejuciul din rea-credinţă.