Tanczos Barna, despre problema urșilor: „Îi vom vedea și în Delta Dunării, nu suntem departe de acest moment”

Data actualizării: Data publicării:
tanczos barna
Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Fostul ministru Tanczos Barna a declarat, joi, că avem urşi în afara habitatului lor natural, în zonele locuite, și pentru că aceștia se adaptează la schimbările climatice, vom ajunge şi la momentul în care îi vom vedea în Delta Dunării.

Fostul ministru al mediului a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că nu va propune alte modificări la proiectul de lege care se află în Parlament şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, luni, privind gestionarea populaţiei de urşi.

”Eu cred că proiectul este suficient de matur, a fost dezbătut în toate comisiile de specialitate, sper să se ajungă la vot şi la o aprobare. Subliniez încă o dată că proiectul de lege în sine, sau o lege prin care se reintroduce vânătoarea nu este o soluţie magică. Nu este o soluţie care rezolvă toate problemele”, a arătat Tanczos Barna, potrivit News.ro.

Senatorul a afirmat că ”avem urşi în afara habitatului lor natural, vin urşii în zonele locuite. Acolo trebuie să avem intervenţia imediată, fără proceduri complicate, fără telefoane, fără aprobări, acel comitet pentru intervenţie să decidă la faţa locului ce trebuie să facă în cazul acelui urs, dacă este agresiv, dacă poate fi relocat”.

Senatorul UDMR a mai arătat că avem şi problema urşilor care atacă fermele agricole şi culturile.

”Acolo trebuie să avem garduri electrice, şi de asta avem fonduri şi finanţare pentru fermieri, să reducem numărul de conflicte şi să reducem pagubele”, a mai afirmat Tanczos Barna.

El a menţionat că ”pentru gestionarea populaţiei, per ansamblu, este nevoie de o intervenţie prin vânătoare, dar pentru celelalte probleme, trebuie să găsim alte soluţii”. ”Pachetul complex pe care l-am lăsat în minister şi care a început să fie implementat trebuie dus mai departe, şi în perioade în care nu există presiune publică, şi în perioadele în care nu sunt articole despre povestea cu urşii. Acel pachet de măsuri trebuie dus mai departe”, a completat Tanczos Barna.

”Este vorba despre o intervenţie a omului într-o populaţie de animal sălbatic, ursul brun, care este în vârful lanţului trofic, ştie toate lumea că nu există alt duşman decât omul şi omul este responsabil pentru controlul şi managementul acestei populaţii. Vedem cum se dubleaza, se triplează numărul judeţelor unde se raportează pagube, se dublează, se triplează numărul apelurilor la 112”, a spus Tanczos Barna, precizând că a apărut şi fenomenul migraţiei acestor urşi în zone unde nu a văzut de când e lumea urşi.

El a arătat că ”vom vedea urşi în Delta Dunării, nu suntem departe de acest moment”.

”Ursul este foarte abil să se adapteze, se adaptează la schimbările climatice, la noile condiţii, nu mai hibernează cum se ştia, nu există acel somn de iarnă, nu mai avem zăpezile acelea de un metru şi populaţia de urşi se plimbă nestingherită şi în timpul iernii. Lucrurile se schimbă şi trebuie să avem curajul să intervenim pe baze ştiinţifice, în această populaţie”, a ţinut să precizeze Tanczos Barna, arătând că aceste lucruri au fost propuse în proiectul UDMR.

Fostul ministru a declarat că a văzut dezbateri în spaţiul public, cum putem ajunge la 4.000 de urşi, pentru că atât poate să ducă habitatul lor natural din România. ”

Eu cred că nu o să mai ajungem niciodată la 4.000. E practic imposibil să ajungi de la 8.000 şi ceva, poate 10.000 de urşi din România, să ajungi la o populaţie de 4.000. Cel mai important lucru este ca în zonele cu atacuri multe şi cu pagube multe să existe extrageri de exemplare şi să se intervină în populaţia de usr brun, după care specialiştii să dea soluţii şi pentru zonele unde urşii îşi găsesc habitate noi, în zonele de şes, de deal, unde până acum nu a existat această specie”. a mai spus Tanczos Barna.

Fostul ministru a arătat că am pierdut cel puţin 5 ani, din 2016 până în 2021 când nu a existat intervenţie, şi unde au fost, s-a făcut doar post factum.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale