La doi ani de la Colectiv, infecțiile din spitale continuă să facă victime
La doi ani de la tragedia din Colectiv infecţiile intraspitaliceşti continuă să facă victime. E acuzaţia extrem de gravă făcută de Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Joi dimineață a decedat, se pare din cauza bacteriilor luate din Spitalul de Arsuri, unul dintre minerii răniți în explozia de la Uricani. Vasile Barbu susține că nu este un caz singular. Chiar în aceste zile, în spital se află o femeie care, de asemenea, s-a infectat în spital și a ajuns în comă din cauza complicațiilor provocate de bacteriile ucigașe.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: În opinia mea, acest spital trebuie închis imediat. Deși ne-am lăudat la doi ani de la Colectiv că la acest spital s-a înființat o secție de terapie intensivă nou, modernizată, cu protecția pacientului și a personalului, această secție este colonizată cu bacterii foarte periculoase.
Mai mult, procedurile de îngrijire medicală sunt de-a dreptul criminale. Pacienții sunt spălați într-o cadă, aceeași cadă veche de ani de zile care aceeași husă, care este de unică folosință. Acea husă nu poate fi desinfectată cu nicio procedură, fie ea și modernă. Iar șeful compartimentului de terapie intensivă, domnul Adrian Stănculea, acel purtător de cuvânt care ieșea după Colectiv și inducea lumea în eroare, și pe miniștri, și pe mine, că acolo se rezolvă, ca au capacitatea să rezolve cazuri complexe, grave, iată acest individ și de această dată s-a aventurat în a pune om care avea șanse la viață, arsurile lui nu erau atât de profunde, dar infectându-l cu o bacterie foarte periculoasă, a reușit, iată, să-i ia viața.
Citiți și:
Acuzație gravă: Minerul decedat joi, ucis de bacterii. Control la Spitalul de Arsuri
Este un individ care trebuie înlăturat imediat din acel spital. Noi l-am prins cărând materiale din spital, făcând intervenții chirurgicale de estetică.
Acest om trebuia să beneficieze și de o traheotomie zilele trecute, era indicație medicală. Ne-am dus, ne-am deplasat personal acolo să facă această investigație, a refuzat. Am intervenit la alte spitale să trimită specialiști, inclusiv cu o trusă ca să facă bronhoscopie. A refuzat categoric să facă, spunând că va face el dacă este cazul.
Fișa pacientului arată două infecții.
Adriana Nedelea: Posibil să le fi adus de afară?
Vasile Barbu: Nu, doar dacă spitalul spune că l-a luat din mină. La intrare în spital se fac alte analize. Pacientul era steril la internare. S-au făcut recoltări la internare, au ieșit sterile.
Adriana Nedelea: Ce înseamnă atunci când un bolnav ia asta din spital?
Vasile Barbu: Sunt diverse situații. Nu toate infecțiile pot fi evitate. Dar atâta timp cât știm că într-un spital nu-s îndeplinite condițiile legale de control și de ținere în frâu a acestei infecții, asta reprezintă crimă. Ce se întâmpla acolo, laborator de analize neacreditat. Acolo nu există un responsabil pentru infecții nozocomiale.
Ministerul Sănătății de ce le dă voie să funcționeze în astfel de condiții când nu se pot controla infecțiile?, există pericol major pentru pacienți și personalul medical nu poartă germenii la intrarea în spital.
Vasile Barbu: Da, sigur. Datele pe care le avem ne spun că acest pacient a fost colonizat cu bacterii multirezistente la tratament, imunitatea scade, pielea împotriva bacteriilor nu mai există. E foarte ușor să se colonizeze iar apoi creează sepsis, infecție generalizată, asta duce la moarte. Această bacterie pioceanică e foarte periculoasă, tratamentul e foarte dificil, e un singur medicament care mai face față doar în stadii incipiente. Dacă nu a fost administrat la timp...
Pe 31 octombrie s-a depistat bacteria, tratamentul s-a făcut târziu, buletinul de analize a ieșit târziu, nu au făcut terapie preventivă. Nu au făcut bronhoscopie, căile aeriene erau afectate. A refuzat să faca această investigație, probe din trahee. Mai putea să colecteze de acolo.
Adriana Nedelea: A fost sunat domnul Stănculea. Spune că declarațiile dumneavoastră sunt aberații. Aveți informații că ministrul Sănătății cunoaște situația și vă susține?
Vasile Barbu: Ministrul Sănătății, dacă va cunoaște adevărul o să ne susțină. Ministrul nu cunoaște. A fost indus în eroare de acești oameni. Trebuie luate măsuri. Avem specialiști foarte buni acolo dar nu sunt lăsați să-și facă datoria. S-a anulat concursul de manager, datorită nouă.
Acum cunoaște cât de cât situația. Foarte greu să-i convingem că ce se întâmplă acolo e ilegal.
În apropiere e un cabinet al unui coleg de-al lui Stănculea. E la 200 m distanță. E filmat când intră în timpul programului acolo. Uneori pe jos, alteori cu mașina. Intră în clinica colegului său și acolo asigură anestezia pentru pacienți de chirurgie estetică. Nu avem probe ca acel medic încalcă legea. Stănculea încalcă legea, îl vedem cu plase cu materiale.
Parchetul să se autosesizeze, la acest spital au mai fost astfel de minuni.
Adriana Nedelea: Este un caz singular? Mai sunt?
Vasile Barbu: Mai e o pacientă în această situație, în acest salon cu minerul. Era o pacientă după intervenții chirurgicale estetice în Italia, Stănculea a primit-o. Starea e foarte gravă. Starea e comatoasă. A luat infecții din spital, a și venit cu o parte dintre ele.
- Etichete:
- ministerul sănătăţii
- vasile barbu
- infecții intraspitalicești
- raniti colectiv
- adrian stanculea
- spitalul de arsuri
- acuzatii grave
- miner mort
- control la spitalul de arsuri
- pacienti omorati de bacterii
- infectii nozocomiale
- infectie in spitale
- bacterii ucigase in spitale
- miner ars infectat
- explozie la uricani
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News