Ludovic Orban, deputat PNL, consideră că unele decizii unilaterale ale premierului Victor Ponta, luate prin ignorarea partenerilor de alianță liberală, au dus la existența unor „relații extrem de tensionate” în USL în prezent.
Parlamentarul liberal s-a referit în special la declarațiile și deciziile premierului pe subiectul Roșia Montană, fără să îi consulte pe liberali.
„Când vezi că nu o dată, nu de două ori, de trei ori, de cinci ori, de șapte ori, de zece ori – unul, nu ești consultat în măsuri majore... Roșia Montană. Proiectul Roșia Montană – păi cât s-a bătut Victor Ponta? Noi am fost mai sotto voce, în schimb Victor Ponta a fost vârf de lance în lupta împotriva proiectului Roșia Montană, ca să spună astăzi că a fost împotriva proiectului Roșia Montană pentru că îl susținea Traian Băsescu? Asta e o motivație pentru o poziție politică? Ca să se prezinte la emisiune la televizor în care astăzi, ca prim-ministru care a înaintat un proiect de lege în Parlament să arate că nu știe aproape nimic din punct de vedere tehnic și din punct de vedere procedural despre proiectul Roșia Montană. Să ne trezim peste noapte toți parlamentarii, nu numai ai PNL, ci și PSD, membrii conducerii PSD care nu sunt miniștri, membrii conducerii PNL, să ne trezim peste noapte cu o asemenea lovitură în plex cum este înaintarea pe șestache, că și proiectul de lege privind Roșia Montană a fost înaintat tot pe șestache, fără respectarea Legii 52, să fie supus în dezbatere publică, fără consultarea politică, fără măcar anunțarea publică după adoptarea lui prin forceps în ședința de Guvern”, a declarat Ludovic Orban.
„Proiectul ăsta nu trebuia înaintat, pentru că nu e un proiect oarecare. Încă o dată spun, e un proiect de lege princ are se instituie privilegii pentru compania Roșia Montană Gold Corporation. Ce înseamnă aceste privilegii? Înseamnă derogări de la procedurile și reglementările legale în ceea ce privește exproprieri, acord de mediu... - cum aș putea fi de acord eu, ca liberal, să fie atacată într-un asemenea mod propritatea privată, încât să i se permită unei companii să facă exproprieri? - tot ceea ce înseamnă scoaterea din regimul silvic, pentru că sunt terenuri cu păduri care trebuie scoase din regimul silvic, e o procedură legală, avizul de gospodărire a apelor, care e fundamental, pentru că aia va capta toate apele din zona respectivă – numai și numai derogări și privilegii care se instituie pentru RMGC”, a detaliat Ludovic Orban.
Deputatul liberal consideră că responsabil pentru acest proiect de lege nu este numai colegul său de partid, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură și investiții străine, Dan Șova, ci și premierul.
„(Responsabil este – n.r.) nu numai ministrul Dan Șova, ci și premierul. Nu mai zic, și punerea în scenă că „Eu, ca premier, sunt pentru, ca deputat, nu (cum a declarat Victor Ponta – n.r.) e jenant, nu există nicăieri în lume așa ceva. Un guvern care înaintează un proiect de lege și-l asumă politic, îl susține”, a apreciat Ludovic Orban.
„Formarea comisiei nu va face decât să tragă de timp și părerea mea este că este de fapt – așa cum este și „mineriada de catifea” de la gura minei care nu e mină, ci muzeu, cu mineri care nu sunt mineri, ci angajați TESA... Părerea mea e că se încearcă o tragere de timp pentru a stinge într-un fel forța mișcării protestatare care există în societatea românească, pentru a se aștepta un moment potrivit... (...) Deci, tragere de timp pentru a se aștepta un moment favorabil în care eventual să se poată trece legea respectivă”, a conchis Ludovic Orban.
USL, un contract, nu un „amantlânc”
Deputatul liberal a comentat și cauzele „relațiilor extrem de încordate” din sânul USL și a precizat că între formațiuni politice există un contract, nu un „amantlâc”.
„Nu vreau să fac declarații de intenție, dar sunt destul de multe semnale că PSD se simte suficient de puternic să nu mai aibă nevoie de PNL”, a mai afirmat Ludovic Orban, care este de părere că liberalul Crin Antonescu, în calitate de candidat oficial al USL la alegerile prezidențiale decontează eșecurile Guvernului.