UPDATE 12.25 Klaus Iohannis susține discursul în fața Guvernului. România trebuie să devină țara lucrului bine făcut!
„Încă nu e prea târziu , dar peste 5 ani va fi. Vă chem să fiţi aliaţii şi parterii mei pentru ca, din noiembrie, să construim România lucrului bine făcut”, a fost mesajul lansat de Klaus Iohannis.
"Mărturisesc, nu e uşor, e un moment special pentru mine. Nu m-am gândit că voi fi aici, nici în urmă cu 30 de ani, când am început să predau ca profesor, nici în urmă cu 14 ani, când am devenit primar. Nu m-am gândit că eu, un profesor de liceu, cu nume de neamţ, dintr-un oraş din centrul ţării, voi fi astăzi în faţa a zeci de mii de oameni entuziaşti, vorbind în numele a milioane de susţinători, cu o viziune pentru România. Democraţia şi libertatea au făcut acest lucru posibil. Dar mai ales voi, cetăţenii acestei ţări, cu generozitatea voastră, cu deschiderea voastră, voi aţi făcut acest lucru posibil. Este o onoare şi o mare responsabilitate. Pornesc în această bătălie pentru Preşedinţia României cu încredere şi convingere", a afirmat Iohannis în faţa susţinătorilor prezenţi la mitingul ACL din Piaţa Victoriei.
El a mai spus că este "un om al faptelor, nu al vorbelor goale", "un om al promisiunilor onorate, nu al scandalului şi spectacolului", "un om care construieşte, nu care distruge".
"Viziunea mea, ca preşedinte al României, poate fi spusă simplu, dar cuprinzător: România lucrului bine făcut! (...) Eu vă spun cu toată convingerea: în România se poate! Am intrat în competiţia prezidenţială cu acest gând: să facem din România o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea! O Românie a lucrului bine făcut!", a continuat el.
El s-a referit în acest sens la "o ţară care merge înainte pe drumul ei european şi euroatlantic", "care îşi pune banii să producă dezvoltare economică, locuri de muncă bine plătite, şi nu îi pierde în câteva buzunare de partid", "care încurajează iniţiativa, şi nu o sufocă prin taxe şi impozite fără noimă", "care găseşte soluţii durabile la sistemul de pensii, nu una care se împrumută an de an pentru a le plăti", "care investeşte în oameni, în educaţia lor, care îşi ţine acasă specialiştii din economie, din cercetare, din sănătate, preţuindu-le pregătirea şi munca", "o ţară în care oamenii nu mor cu zile pentru că sistemul de sănătate e bolnav", "o ţară care nu îşi vinde resursele pe bani mărunţi", "o ţară în care progresul naţiunii şi al fiecărei familii este măsurabil de la an la an, în care speranţa de viaţă creşte şi oamenii spun cu drag acasă".
Iohannis a mai spus că îi provoacă pe contracandidaţii săi la o dezbatere "serioasă".
UPDATE 11.00. Pentru al doilea weekend consecutiv, traficul din Capitală este dat peste cap de un miting electoral. După restricţiile de săptămâna trecută din zona Arenei Naţionale, ca urmare a lansării candidaturii lui Victor Ponta la Preşedinţie, astăzi circulaţia va fi restricţionată din nou. De data aceasta în Piaţa Victoriei şi în zonele adiacente.
Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei se va permite accesul în Piaţa Victoriei pe breteaua dinspre bd. Iancu de Hunedoara şi str. Paris către Calea Victoriei, autovehiculele urmând să circule exclusiv către bulevardul Aviatorilor.
Între orele 14,00 şi 14,45, grupul de protestatari va circula în marş pe traseul: Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - pod Naţiunile Unite - bd. Libertăţii - Piaţa Constituţiei.
Pe timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare şi pe străzile adiacente. În Piaţa Constituţiei, în intervalul orar 14,45 - 15,30, se va restricţiona traficul pe bd. Unirii între Piaţa Constituţiei şi Piaţa Unirii şi pe bd. Libertăţii între Calea 13 Septembrie şi bd. Naţiunile Unite.
Brigada Rutieră le solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă în această perioadă şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră.
Sunt aşteptaţi să participe peste 50 de mii de susţinători din toată ţara, care vor fi aduşi în Bucureşti cu 600 de autocare. Mitingul începe la ora 11 şi va dura o ora şi jumătate, timp în care în zonă vor fi restricţii de circulaţie.
Ieri, Parchetul General a închis dosarul în care Klaus Iohannis era acuzat de conflict de interese, după ce, în calitate de primarul al Sibiului a semnat un contract cu o tipografie a Forumului Democrat al Germanilor, formaţiune pe care tot el o conducea. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.
Pe 30 septembrie este termen la Curtea Supremă într-un alt dosar, în care ANI cere declararea stării de incompatibilitate pentru Klaus Iohannis, după ce a deţinut simultan funcţia de primar al Sibiului şi pe cea de reprezentant al municipalităţii în adunările generale a două societăţi.