Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, vineri, cu Donald Trump, fiind primul lider din Europa de Est care este primit de noul preşedinte american. Şeful statului român se află de mai multe zile în vizită în SUA, el întâlnindu-se deja cu şeful CIA şi cu congresmani americani, iar întrevederea cu Trump va fi precedată de întâlnirea cu secretarul de Stat Rex Tillerson, relatează News.ro.
Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de către Donald Trump la ora locală 14:00 (21:00, ora României). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Donald Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale care vor dura până la ora 15:05.
Cei doi președinți vor avea o declaraţie de presă comună după convorbirile de la Casa Albă, la ora 21:45 (ora României).
Întâlnirea cu Trump va fi precedată de o întrevedere cu şeful diplomaţiei americane, secretarul de Stat Rex Tillerson, întâlnire ce va avea loc la ora locală 12:40, la sediul Departamentului de Stat.
Convorbirile dintre Trump şi Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a şefului statului român în Statele Unite ale Americii.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, este „extrem, extrem de importantă” şi că, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari, şeful statului român exprimându-şi încrederea că întrevederea ca decurge foarte bine.
„Este o întâlnire extrem, extrem de importantă şi, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu preşedintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor.
Din agenda discuţiilor, preşedintele a menţionat problemele de securitate pe flancul estic şi probleme economice. „Avem nevoie în continuare de investitori americani”, a spus Iohannis, precizând că va discuta cu preşedintele SUA şi multe alte lucruri care sunt cu siguranţă pe agendele lor.
Întrebat cum crede că va decurge întâlnirea cu Trump, preşedintele Iohannis a răspuns: „Cu siguranţă, va decurge foarte bine şi sunt convins că vom reuşi să abordăm punctele importante de pe agendele noastre”.
De asemenea, un comunicat al Preşedinţiei anunța înaintea vizitei că întrevederea „va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia”.
Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni seara, la Washington, distincţia Light Unto the Nations, oferită de Comitetul Evreiesc American, în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane.
„Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanţi, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, preşedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum şi altor şefi de stat din Europa şi America Latină.
În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, Iohannis s-a întâlnit cu directorul CIA, Mike Pompeo, şefului statului român arătând că „România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest şi vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO”.
De asemenea, în a doua zi a vizitei sale în SUA, Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington.
Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o alocuţiune la dezbaterea ”Relevanţa Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, în care a afirmat că nu există pentru ţările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianţă militară din istorie. Referindu-se la Rusia, care „încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă”, Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar „bazat pe o puternică descurajare”.
Ieri, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu o serie de membri ai Congresului american, pe opt dintre ei decorându-i cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor pentru meritele lor deosebite în consolidarea relaţiilor româno-americane.