De ce a cerut președintele anularea tratatelor de investiții

Data actualizării: Data publicării:
INVESTITII AMERICANE IN RO

Președintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, că nu darea în plată l-a făcut să ceară anularea unor tratate încheiate cu alte țări privind protejarea investițiilor. Pur și simplu e o cerinta mai veche chiar a Uniunii Europene.

Este vorba despre 26 de acorduri reciproce semnate de România cu țări UE, înainte de aderare, pentru protejarea investițiilor. Ele au fost invocate de investitori precum Raiffeisen sau European Drinks pentru a da statul român în judecată, iar demersul președintelui a fost interpretat drept o ripostă.

Printre tratatele respective este unul încheiat cu Austria, invocat de Raifeisen atunci cand a avertizat că va da România în judecată pentru legea dării în plată.

Klaus Iohannis a explicat vineri de ce a cerut Parlamentului să anuleze acordurile: Nu facem decât ce ne cere Uniunea Europeană, a spus el. R

Raiffeisen Bank a invocat luna trecută tratatul cu Austria, pe motiv că legea dării în plată i-ar fi provocat pierderi şi a ameninţat cu procese la tribunale internaţionale.

Nu are nicio legatură cu nicio bancă, nici cu care a notificat, nici care nu a notificat. Regulile europene sunt mai clare si mai bune decât regulile care au fost abrogate, pentru că nu se mai aplică după ce România a devenit membru cu drepturi depline”, a explicat președintele.

Reprezentanţii Băncii Naţionale susţin că România tot nu va scapa de litigiile provocate de Legea dării în plată, precum cel anunţat de Raiffeisen Bank.

Anularea tratatelor bilaterale pentru garantarea investițiilor nu este retroactivă, așa că, oricând, băncile pot da statul în judecată în legătură cu Legea darii în plată, care este retroactivă”, a scris Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR şi membru al Comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară, pe o reţea de socializare.

În ceea ce priveşte efectele pe care le-ar putea avea anularea tratatelor care garantau investiţiile, reprezentanţii Executivului susţin că decizia nu va influenţa investiţiile străine.

Manuel Costescu, secretar de stat Departamentul pentru Investiţii Străine: „Nu am niciun semn, niciun semnal ca ar fi o reducere a investiţiilor. E mai mult o birocraţie, e o dublă reglemenatre, este ca şi când am semnat de două ori aceeaşi hârtie. Una dintre ele o poţi rupe, într-un fel.”

Unul dintre acordurile bilaterale care i-au adus României prejudicii este cel cu Suedia. Fraţii Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au dat statul român în judecată, deoarece ţara noastră nu şi-ar fi respectat angajamentele referitoare la protecția investițiilor. Cei doi au obţinut despăgubiri de 200 de milioane de dolari la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...