NATO trimite două nave în Marea Baltică pentru a supraveghea infrastructurile submarine şi „flota fantomă” a Rusiei, după recenta distrugere a unor cabluri submarine, a anunțat vineri ministrul de Externe al Finlandei.
Cablul electric Estlink 2 şi patru cabluri de telecomunicaţii care leagă Finlanda de Estonia au fost avariate în ziua de Crăciun, la numai câteva săptămâni după ce alte cabluri fuseseră secţionate în Marea Baltică.
Lideri politici europeni şi experţi suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia.
Ca reacţie, Alianţa Atlantică a anunţat la sfârşitul lui 2024 că va întări prezenţa militară în Marea Baltică.
„NATO trimite două nave şi noi sporim de asemenea alte activităţi ale noastre şi prezenţa noastră în regiune”, a subliniat vineri şefa diplomaţiei finlandeze, Elina Valtonen, în cadrul unei conferinţe de presă la Helsinki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Luni, Joint Experditionary Force (JEF), condusă de Regatul Unit şi compusă din unităţi ale statelor nordice şi baltice, precum şi ale Olandei, a anunţat că îşi va întări de asemenea supravegherea infrastructurilor submarine din Marea Baltică, ca răspuns la incidentele recente.
„Flota fantomă” a Rusiei în Marea Baltică
Eagle S, un petrolier sub pavilionul insulelor Cook, care ar face parte din „flota fantomă”, este suspectat de poliţia finlandeză de „sabotaj” la cabluri în ziua de Crăciun.
„Flota fantomă” este un termen ce desemnează nave adesea învechite, prost asigurate şi exploatate sub pavilion străin, acuzate să sunt utilizate de Rusia pentru a ocoli sancţiunile occidentale, transportând petrolul său aflat sub embargo.
Poliţia finlandeză a arestat Eagle S pe 28 decembrie în cadrul unei anchete pentru „sabotaj”. Nava este ancorată la Porvoo, la est de Helsinki.
Autorităţile le-au interzis celor opt membri ai echipajului său să părăsească Finlanda în timp ce poliţia îşi desfăşoară ancheta.
Ancora navei Eagle S a fost recuperată de pe fondul mării, a afirmat marţi poliţia finlandeză.
„Finlanda are de multă vreme îngrijorări”
„Finlanda are de multă vreme îngrijorări în legătură cu riscurile pentru mediu şi securitatea maritimă create de flota fantomă utilizată de Rusia”, a insistat Valtonen.
„Este clar că flota fantomă constituie de asemenea o ameninţare pentru infrastructurile submarine esenţiale”, a adăugat ea.
Preşedintele finlandez Alexander Stubb şi premierul estonian Kristen Michal organizează marţi la Helsinki un summit al ţărilor NATO cu ieşire la Marea Baltică, pentru a discuta despre securitatea din regiune.
Valtonen a declarat că ea aşteaptă propuneri concrete de la această reuniune, la care vor participa secretarul general al NATO, Mark Rutte, liderii Danemarcei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Suediei, precum şi vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Henna Virkkunen.
Editor : B.P.