Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în conferință de presă la Palatul Cotroceni, că „nu putem să funcționăm în secolul XXI cu legi ale Securității Naționale făcute în ’91, ’92” și că pe proiectele de modificare se va lucra „foarte mult timp”. Totodată, șeful statului a spus că „de mine n-o să treacă nici o lege care conține prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcționăm”.
Întrebat de presă când a primit pachetul de legi ale Securității Naționale și cine l-a scris, Klaus Iohannis a declarat:
„Nu președintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de inițiativă legislativă președintele. Pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele o să vă spună inițiatorii atunci când prezintă legile respective. Însă interesul pentru a avea legi solide, moderne în domeniul Securității Naționale nu este un interes care a apărut în această primăvară. Este un interes care a apărut de ani de zile și eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialiști să lucreze pe aceste legi, fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice, dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE, care nici măcar nu este compatibilă cu Constituția după care funcționează România în anumite articole. Este clar că nu putem să funcționăm în secolul XXI cu legi ale Securității Naționale făcute în ’91, ’92. Cum vor arăta legile în final, vom vedea.
Cert este că s-a început pe niște drafturi care au fost elaborate de specialiști în domeniu. Așa mi s-a adus mie la cunoștință, ca să vă răspund la întrebare, dar ele nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ. În momentul în care intră în circuitul legislativ, politicienii se vor putea exprima și când ajung la mine o să mă exprim și mai clar. Vă garantez că aceste legi ajung cel puțin de două ori la mine. O dată în CSAT, după care pentru promulgare sau altă procedură.
Pot să vă asigur că în acest moment că de mine n-o să treacă nici o lege care conține prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcționăm.
Acest draft este la Guvern, după cum bine știm cu toții. La mine ajung legile fie în CSAT, fie după procedura parlamentară. Nu credeți cumva că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare. Nu se întâmplă așa”.
Referitor la declarația „Cineva - şi ştim cine - a considerat că este bine acum să le dea (legile Securității Naționale – n.red.) pe surse”, Klaus Iohannis a fost întrebat „cum este posibil, cum v-ați permis, ca președinte al statului, să identificați sursele unei publicații și să ale amenințați?”,
Președintele a declarat: „Cred că vă așteptați de la președintele României să știe puțin mai mult decât publicul general. Nu am identificat public sursa, nici măcar publicația. Dumneavoastră tocmai ați formulat o afirmație. Eu nu m-am referit nici la persoane nici la publicații. Am spus că este greșit ca în această fază foarte devreme a drafturilor legilor Securității să fie lumea agitată pentru că încă se lucrează și se va lucra încă foarte mult timp pe ele.
Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați, cum nu cred că s-a simțit cineva amenințat din cei care au lucrat pe aceste drafturi. Îmi mențin afirmația. Nu orice draft care este elaborat într-o zonă sensibilă trebuie făcut public înainte ca cei care răspunde de acel document sau piesă de legislație să-și fi terminat munca așa cum este prevăzut în Constituție.
A veni și a critica un draft care nu a fost pus în discuție legislativă mi se pare în anumite puncte destul de riscant și faptul că s-au iscat nenumărate discuții despre ceva ce nu este definit, mi-a dat, după părerea mea, dreptate. Nu trebuie să vă simțiți amenințați”.
Întrebat „Folosiți puterea mare pe care o aveți prin Constituție, de președinte, pentru a afla sursele de informare a unor publicații?”, Klaus Iohannis a declarat: „Nu, și știți bine că nu o fac. Declarația spune că cel care a dat în media aceste proiecte nu a făcut niciun secret din aceste chestiuni. Chiar dumneavoastră de la G4 știți că nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă. Dimpotrivă, îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei și dvs știți acest lucru”.
„Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială a colaborat cu alți specialiști pe unele din aceste drafturi"
„Toată lumea spune adevărul. Au fost colegi din DSN (Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială – n.red.) care au colaborat cu alți specialiști pe unele din aceste drafturi. Întrebarea a fost dacă legile au ajuns la mine și le-am cenzurat. Nu le-am citit și nu le-am cenzurat. Dar în Administrație avem specialiști pe anumite domenii și ei din când în când sunt consultați de cei care lucrează pe drafturi”, a spus Iohannis.
Întrebat dacă a cerut „explicații sau demisii de la cei care au lucrat pe aceste drafturi”, șeful statului a declarat: „Mă voi îngriji ca aceste excese să dispară. Fiți asigurat că președintele are grijă de aceste chestiuni”.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a comentat, luna trecută, într-o declarație video, prima din mandatele sale în fruntea instituției, controversatul pachet al legilor securității naționale, explicând că „Este o idee total greşită ca în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi”. Actualele legi ale securității naționale „sunt cele adoptate la începutul anilor 90, iar forma lor permite constant interpretări neclare”, a spus directorul SRI.
Eduard Hellvig a mai spus că „înţelege personal foarte bine ce înseamnă abuzul unui stat cu instinct nedemocratic împotriva cetăţenilor săi”. „Tocmai de aceea, cât timp voi fi într-o funcţie publică, voi lupta pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai repete”, a spus el, explicând că SRI a evitat să reacționeze la atacurile politice la adresa instituției și la adresa directorului său.
Editor : Alexandru Costea