Klaus Iohannis: Îl desemnez în funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș. Primele declarații ale premierului desemnat
Foto: InquamPhotos.com
ACTUALIZARE 18.40. Președintele Klaus Iohannis a semnat în această seară decretul „privind desemnarea domnului Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, anunță Administrația Prezidențială.
Citiți și: C.T. Popescu: Dacian Cioloș să știe și să aibă în minte că e un premier pus la presiunea oamenilor
ACTUALIZARE 18.07. Reacția PSD după desemnarea lui Dacian Cioloș în funcția de prim-ministru.
ACTUALIZARE 17.43. Dacian Cioloș a ajuns la sediul Guvernului, unde discută cu premierul interimar Sorin Cîmpeanu.
Citiți și: Portret. Dacian Cioloș, tehnocratul apreciat mai mult la Bruxelles decât la Bucureşti
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE 17.18. Liviu Dragnea evită să prezinte o poziție oficială a PSD. El spune că va aștepta să vadă echipa și programul premierului desemnat înainte de a anunța cum votează PSD la învestitură.
ACTUALIZARE 17.01. Declarațiile președintelui:
Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări şi în urma consultării şi cu societatea civilă, şi cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie şi vreau să v-o prezint şi dumneavoastră, pe scurt.
După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării şi pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a performanţei clasei politice, este nevoie de un Prim-ministru independent sau tehnocrat, cum spunem de multe ori; o persoană curată, adică care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, o persoană integră, o persoană care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi; este nevoie ca partidele politice să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze în poziţii publice persoane care sunt suspectate de corupţie sau au fost vreodată implicate în acte de corupţie. Avem nevoie cu toţii de alegeri corecte în 2016, alegeri locale corecte în primăvară şi alegeri parlamentare corecte în toamna anului 2016. Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept. Asta, tradus pentru partidele politice, înseamnă de exemplu ca, atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament, să primească aceste încuviinţări.
Este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o îmbunătățire, o revigorare, a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranţă nevoie şi de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece; cei vechi care sunt buni, sigur, e nevoie să rămână. Dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem.
Este nevoie, după părerea mea, să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi euro-atlantică. Şi, de asemenea, după părerea mea, este nevoie ca orice Guvern vom avea, să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice, pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă.
Aceste lucruri le-am prezentat aseară şi astăzi şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd eu într-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee, cu foarte puţine excepţii, şi am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare, când, cu siguranţă, vom avea un nou Parlament, un nou Guvern, şi intrăm într-o nouă etapă.
Aşadar, având în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcţia de Prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloş, pe care vi-l prezint!
Declarațiile lui Dacian Cioloș:
Mulţumesc, domnule Preşedinte, pentru încrederea pe care mi-o acordaţi şi doresc să-i asigur pe toţi cei care ne privesc acum că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului, şi aş spune mai precis: între politic şi între societate. Şi sunt conştient de faptul că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe, şi în acelaşi timp să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate.
Sunt conştient, totodată, că un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acţiuni şi la anumite decizii strict administrative; pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanşa şi pentru a finaliza reformele pe care foarte mulţi din societate le aşteaptă. Am intenţia, însă, să deschid Guvernul şi administraţia guvernamentală spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună şi, totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice din Parlament, chiar dacă vorbim de un Guvern de tehnocraţi, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem.
În perioada următoare o să vă rog să mă înţelegeţi, îmi voi concentra atenţia şi energia pentru a-mi forma echipa cu care vreau să merg în faţa Parlamentului, şi imediat ce această echipă va fi formată şi vom avea, sper eu, susţinerea majoritară în Parlament, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiectele pe care le avem. Oricum, pentru mine lucrul în echipă e esenţial, şi de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intenţiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să-mi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al persoanelor şi al celor pe care o să-i invit să facă parte din Guvern, cât şi al conceptului de program de guvernare. Vă mulţumesc şi sper să putem lucra împreună, în perioada următoare.
ACTUALIZARE 15.35. Potrivit unor surse, Dacian Cioloş va fi desemnat premier. El urmează să îşi formeze o echipă de tehnocraţi.
PSD are propunerea sa - pe Liviu Voinea şi preferă să se comporte ca un partid de opoziţie. Probabil nici ALDE nu îl va susţine. Pe de altă parte, PNL, UDMR, UNPR şi minorităţile susţin punctul de vedere ale preşedintelui. Ar fi suficente voturi pentru ca guvernul de tehnocraţi să îşi ducă activitatea până anul viitor când vor fi alegeri parlamentare.
ACTUALIZARE 13.20. Preşedintele va anunţala ora 17.00 numele premierului.
ACTUALIZARE 12.30. Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: „Soluţia corectă din punct de vedere politic e aceea de a forma un guvern politic, premier politic cu miniştri care împreună alcătuiesc echipa care obţine susţinerea parlamentară. Această formulă de guvern tehnocrat cu premier tehnocrat nu intră în opţiunile noastre, am fi preferat opţiunea politică”.
ACTUALIZARE 11.58. „Sunt momente importante pentru ţară, îl sprijinim ca întotdeauna pe preşedintele României.
Sunt convins că toate partidele politice, aşa e părerea UNPR, pentru stabilitatea României, vor sprijini propunerea preşedintelui.
Am avut discuţii şi aseară cu domnul Dragnea, i-am spus, după ce am mers la Cotroceni, că în probleme importante, ca întotdeauna, îl sprijinim pe preşedinte.
Suntem oameni consecvenţi, nu am dat jos guvernul Ponta, deşi putea fi avantajos pentru noi.
Puteam să câştigăm pentru câteva luni de zile, dar eu, personal, şi UNPR pierdeam un brand, de a te ţine de cuvânt. Este greu în viaţă dar mai ales în politică, să te ţii de cuvânt.
Este greu în viaţă dar mai ales în politică, să te ţii de cuvânt.
UNPR a mai trecut prin momente grele, nu a plecat niciun om din UNPR, vom fi a treia forţă politică din Parlament.
Ieri, după ce PSD a terminat consultările, m-am întâlnit cu Dragnea, i-am spus care e poziţia UNPR, îi apreciem foarte mult pe domnul Voinea, am spus că îl sprijinim pe preşedinte”, a declarat Gabriel Oprea.
ACTUALIZARE 11.20. Kelemen Hunor, liderul UDMR: A doua rundă de consultări se conturează aşa cum am şi propus un guvern tehnocrat condus de un premier tehnocrat care va avea libertatea de a-şi alege cabinetul. Noi am fi dorit un guvern tehnocrat până la alegeri anticipate aşa cum am şi propus săptămâna trecută, dar am înţeles că anticipatele din mai multe motive, din mai multe raţiuni nu pot fi organizate.
Reporter: Aţi avansat un nume de premier sau vi s-a avansat un nume?
Kelemen Hunor: Eu, săptămâna trecută am spus un lucru valabil în continuare, gen Dacian Cioloş, gen Bogdan Olteanu, nu am făcut o nominalizare pentru că e atributul preşedintelui.
Consultările vor începe marți de la ora 11,00 cu reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și vor continua cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) de la ora 11,30, Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) de la ora 12,00 și grupul parlamentar al minorităților naționale de la ora 12,30. Luni, șeful statului a avut consultări cu PSD și PNL.
Părintele electoratei și al supraaccizei, propus pentru funcția de premier
PSD a propus varianta ca Liviu Voinea să fie desemnat premier și un guvern politic. Președintele social-democraților și-a exprimat speranța că propunerea viceguvernatorului BNR pentru funcția de prim-ministru va fi susținută de colegii din coaliția de guvernare.
În schimb, PNL a precizat că este de acord cu varianta unui guvern și a unui premier tehnocrat, așa cum a propus președintele Klaus Iohannis.
Liberalii au renunțat la ideea organizării de alegeri anticipate în contextul în care majoritatea partidelor parlamentare nu au fost de acord.
Șeful statului a avut săptămâna trecută prima rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării premierului.
Prim-ministrul Victor Ponta a demisionat săptămâna trecută din funcție. Șeful statului a semnat joia trecută decretul prin care a luat act de demisia acestuia. Iohannis l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.
- Etichete:
- udmr
- premier
- unpr
- consultari
- liviu voinea
- klaus iohannis
- premier desemnat
- alde
- grupul minoritatilor
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News