„Dincolo de măsurile legislative şi cadrul instituţional, este nevoie de un sistem educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă faptele trecutului, ca parte a formării lor ca cetăţeni. Așa vom reuși să cultivăm pluralismul și libertatea și să contracarăm intoleranţa şi extremismul. Mă bucur să văd în această sală elevi şi tineri care vor avea prilejul de a cunoaşte contribuţia a trei minorităţi naţionale la dezvoltarea României. Dar vor afla totodată că au existat şi legile antisemite, şi trenurile morții, și Podul Iloaiei, robia şi lagărele din Transnistria. Şi mai ales, sper ca tinerii de azi să afle cum putem face ca experiențele tragice ale trecutului să nu se mai repete”, a spus președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, șeful statului a atras atenția că în fața provocărilor cu care se confruntă Europa în prezent este necesară toleranța și pluralismul.
„Dacă ne uităm în jurul nostru, în Europa și în lume, provocările cu care ne confruntăm ne obligă încă o dată să redescoperim și să cultivăm toleranța. În fața pericolului radicalismului și extremismului va trebui să fim mai fermi și mai uniți ca niciodată în apărarea valorilor care definesc astăzi o societate democratică - libertatea, toleranța și pluralismul. Vremurile grele și momentele tragice trebuie asumate, căci doar astfel putem desprinde din trecut învățăminte pentru a promova valorile profund umane care ne apropie”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că toleranța este un obiectiv strategic al României.
„Prin urmare, a dezvolta punţile toleranţei prin dialogul interetnic este un obiectiv nu doar pentru una sau alta dintre minorităţi, ci un interes strategic pentru naţiunea noastră în ansamblul ei. Toleranţa de care vorbim nu este o acceptare pasivă şi indiferentă a existenţei „celuilalt”, ci o asumare activă a diversităţii ca valoare socială şi resursă a dezvoltării durabile a colectivităţilor. Din aceste considerente, sprijin proiectul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti şi al B’nai Brith din România de a organiza anual, printr-o manifestare cu participare internaţională, o asumare activă a dialogului interetnic şi a luptei împotriva intoleranţei”, a spus șeful statului.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a atras atenția că România deține, anul acesta, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și a amintit soarta tragică a comunității evreiești și roma în cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Nu întâmplător, în acest an în care România deţine preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, manifestarea pe care o deschidem astăzi acordă o atenţie deosebită tragicei sorţi a comunităţii evreieşti şi a celei roma în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Mi-ar fi plăcut să continui spunând că oamenii au învăţat absolut tot ce era de învăţat din experienţele trecutului. Din păcate, istoria recentă ne arată că putem cu uşurinţă să repetăm unele greşeli. Relaţia noastră cu expresiile concrete ale diversităţii culturale şi etnice are uneori şi forma zidurilor, nu doar a punţilor, iar pericolul intoleranței poate renaște în paralel cu discursul antieuropean”, a conchis șeful statului.
„Podurile Toleranței” este la a treia ediție. Manifestarea se desfășoară, timp de două zile, sub titlul „Dimensiunile conviețuirii și contribuții la dezvoltarea României. Educație. Știință. Cultură".
Elevii participanți la eveniment vor învăța despre „importanța educației în combaterea discriminării romilor, antisemitismului și păstrarea memoriei Holocaustului”. De asemenea, ei îl vor întâlni pe Felix Zandman, supraviețuitor al Holocaustului, și vor viziona filme și documentare realizate de etniile roma și tătară.