Profesorul de economie Mircea Coșea se așteaptă la creșteri de taxe și impozite în a doua parte a acestui an, în timp ce Mihăiță Calimente, deputat PNL, nu înțelege de ce România a trebuit să se împrumute la FMI în 2009.
Invitații emisiunii „Jurnal de seară” de la Digi24 au avut cuvinte de apreciere, dar și critici pe marginea construcției bugetare pe care premierul a încercat să o explice pe înțelesul tuturor.
Consultantul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, spune că este surprins de bugetul prezentat de Victor Ponta și a subliniat că stă prost la capitolul venituri. În plus, i se pare ușor prea optimist să se pornească de la premisa că o treime va veni din fondurile europene. Totuși, a admis consultantul, este un proiect mai realist construit decât cel prezentat în campania electorală.
Mircea Coșea apreciază că este o idee bună discuția premierului cu „poporul”, dar a sesizat că Victor Ponta a părut pe alocuri depășit de cadrul pe care îl stăpânește. Mircea Coșea consideră că era mai bine dacă discuția despre buget avea loc după plecarea din țară a delegației FMI, pentru că în timpul negocierilor cu creditorii internaționali vor mai fi modificări. „Acest buget este de supraviețuire, nu de dezvoltare, nu poate asigura o creștere economică de 1%”, a declarat Mircea Coșea, în estimarea căruia creșterea în 2013 se va situa la 0,7-0,8%. El a avertizat și că un număr important de români care muncesc în străinătate vor fi nevoiți să se întoarcă acasă în 2013, iar guvernul ar trebui să se preocupe de crearea de locuri de muncă. De asemenea, guvernul nu ar trebui să ia în calcul măriri de taxe și impozite, cum ar fi impozitul forfetar, pentru că realitatea dovedește că nu se mai face eficient colectarea de taxe. Guvernul ar trebui să aibă în vedere o flexibilizare a taxelor, crede profesorul de economie.
Mircea Coșea spune, însă, că un curs euro estimat de guvern la 4,5 lei este unul corect.
Deputatul liberal Mihăiță Calimente a apreciat ca fiind „realist” discursul lui Victor Ponta și a subliniat că trebuie avută în vedere și situația internațională, mai ales că semnele din Europa „nu sunt încurajatoare”.
Analistul economic Radu Preda împărtășește ideea că este un buget de supraviețuire, care nu aduce sub reflector măsuri concrete de creștere economică și de sporire a veniturilor statului. În plus, analistul apreciază că premierul a făcut și o gafă de comunicare prin faptul că le-a spus cetățenilor că executivul va lua din buzunar fiecărui român 150 de euro. „Este o socoteală de cârcotaș”, consideră Radu Preda.
Fostul ministru PDL al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu a apreciat prudența de care a dat dovadă premierul Victor Ponta în prezentarea bugetului, dar consideră că nu a adus „nimic nou sub soare” și se bazează în mare parte pe măsurile guvernării Boc. „Nu ne-a prezentat nimic legat de măsuri de creștere economică sau încotro se vor cheltui banii pentru investiții”, a obiectat Ialomițianu.
Urmăriți comentariile invitaților lui Cosmin Prelipceanu în materialele video atașate.