Iohannis sesizează CCR pe legea care ar permite aleșilor să facă afaceri
Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la modificările pe care Parlamentul vrea să le aducă Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Este vorba de modificările care ar permite demnitarilor să facă afaceri pe persoană fizică.
Proiectul de lege adoptat de Parlament pe 20 decembrie 2012elimină practic incompatibilitatea funcțiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, cu calitatea de comerciant persoană fizică.
„Prin modul în care a fost adoptată, dar și prin conținutul normativ Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției este neconstituțională întrucât încalcă prevederile art. 1 alin. (3), ale art. 11 alin. (1), ale art. 65 alin. (2) lit. j), ale art. 75 alin. (1) și alin. (5) raportat la art. 105 alin. (2) și ale art. 148 alin. (4) din Constituție”, se arată în sesizarea președintelui.
Administrația Prezidențială argumentează că, în privința senatorilor și deputaților, eliminarea incompatibilității ar fi trebuit să fie adoptată în ședință comună a celor două Camere, deoarece „reglementează într-o materie ce ține de Statutul deputaților și al senatorilor”
„Prin eliminarea incompatibilității unor funcții sau demnități publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, legea dedusă controlului de constituționalitate diminuează standardele de integritate, aducând atingere statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constituție”, se mai arată în sesizarea trimisă de Iohannis.
Nu în ultimul rând, președintele precizează că incompatibilitatea dintre statutul de parlamentar și de ales alocal și calitatea de comerciant persoană fizică a mai fost verificată, din punctul de vedere al constituționalității, de mai multe ori.
„Scopul Legii nr. 161/2003, ce instituie anumite incompatibilități pentru funcții și demnități publice, este acela de a asigura imparțialitatea, protejarea interesului social și evitarea conflictului de interese în exercitarea acestora. Iar pentru atingerea acestui deziderat, a fost instituită și sancțiunea pentru persoana aflată în stare de incompatibilitate, respectiv cea a decăderii din dreptul de a mai ocupa orice altă funcție eligibilă pentru o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului - art. 1 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative”, mai scrie în sesizarea trimisă de Iohannis.
Președintele argumentează și că, prin eliminarea incompatibilității unor funcții sau demnități publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, „legea dedusă controlului de constituționalitate aduce atingere angajamentelor internaționale în materie de integritate asumate de România”.
Proiectul de modificare a Legii 161/2003 a fost inițiat de cinci deputați și senatori UDMR (Csép Éva-Andrea, Márton Árpád-Francisc, Szabó Ödön, Fejér László-Ődőn și Tánczos Barna). A fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputaților cu 180 de voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.