Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele "nu pot fi excluse" ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele "nu pot fi excluse" ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.
Întrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, aşa cum cer unele partide, Iohannis a afirmat că ele sunt o soluţie de criză, la care nu îşi doreşte să se ajungă.
"Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a spus preşedintele.
Potrivit Constituţiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Dizolvarea se face prin decizie a preşedintelui, după consultarea şefilor Parlamentului.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la finalul Biroului Executiv al partidului, că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în următoarele zile vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.
Şi preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea susţine că singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea.
Iohannis: Premierul - persoană integră, care are capacitate să conducă Guvernul şi o majoritate în spate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, și că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.
"Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie şi o să mă întâlnesc şi cu (presa - n.r.) ca să vă spun ce opinie am", a afirmat şeful statului. El a adăugat că doreşte să vadă toate opţiunile partidelor, apoi va "trece la desemnarea unei persoane".
Întrebat care vor fi criteriile pentru desemnarea noului premier, Iohannis a reluat ideea unei persoane integre, subliniind că ea trebuie şi să aibă o majoritate parlamentară care să o susţină.
"Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără problele penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate", a afirmat preşedintele.
El a respins "sfaturile" şi "scenariile" politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că "aceste lucruri se stabilesc prin vot", la fel ca şi majoritatea.
Iohannis a mai adăugat că a avut o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu, însă doar pe tema finalizării mandatului său.
"Eu am vorbit cu premierul dintre toţi cei implicaţi în această chestiune, am vrut să ştiu dacă înţelege să continue cu responsabilitate până la stabilirea unei noi formulare guvernamentale. Cu ceilalţi politicieni voi vorbi luni, la Cotroceni", a spus preşedintele.