Preşedintele Klaus Iohannis spune că este clar că „nu se va opri în acest punct parcursul” proiectului de lege de modificare a OUG privind doctoratele, care a trecut de Senat fără o dezbtare şi fără a ţine cont de toate punctele de vedere. Legat de demisia preşedintelui CNATDCU, Viorel Barbu, şeful statului a spus că o interpreteză ca pe un protest faţă de modul în care Senatul a votat această lege, „în procedură de extraurgenţă”.
Întrebat, joi, despre demisia preşedintelui Consiliului Naţional pentru Atestarea Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), preşedintele Klaus Iohannis a spus că a interpretat acest gest ca fiind un „protest faţă de modul în care Senatul a ştiut, în procedură de extraurgenţă, să modifice un act normativ care ar fi fost bine să fie cel puţin dezbătut pe larg, dacă nu chiar mai mult”.
El a mai spus că „este clar” că parcursul acestui proiect privind plagiatele „nu se va opri în acest punct”.
„Fără o dezbatere şi fără a ţine cont de toate punctele de vedere, sunt convins că parcursul acestei legi nu ser va opri în acest punct”, a mai afirmat preşedintele, arătând că nu este treaba sa, ci a Parlamentului, să găsească o soluţie în privinţa acestei legi.
Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.
În urma acestui vot, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarând, marţi, pentru News.ro că a renunţat la funcţie în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o „instituţie decorativă”.
Guvernul a depus, joi, la Curtea Constituţională (CCR) o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele. Şi PNL a depus la CCR o sesizare care vizează modul în care a fost adoptată legea.