Iohannis, la reuniunea în format restrâns de la Haga: Summitul NATO va fi un moment important pentru consolidarea Alianței

Data actualizării: Data publicării:
iohannis da mana cu stoltenberg
Iohannis participă la reuniune la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi de secretarul general al NATO. Foto: Twitter

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns marți la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, la reuniunea în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, a informat Administraţia Prezidenţială. El a susținut și un discurs în care a vorbit despre investițiile pentru securitatea regiunii, războiul din Ucraina și despre cooperarea cu Chișinăul. Șeful statului a subliniat că summitul trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Ucraina şi a arătat că România va continua să fie un susţinător ferm al Kievului.

ACTUALIZARE 22:20 - Președintele a susținut un discurs, marți seara, la Haga.

Klaus Iohannis: „Am avut prilejul unui schimb de opinii foarte constructiv și deschis, într-un cadru informal, în pregătirea Summitului de la Vilnius. Desigur, am discutat și despre evenimentele de la finalul săptămânii trecute din Rusia, în special despre potențialul impact al acestora asupra gestionării de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei.

Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a Alianței noastre, pe multe dimensiuni. În primul rând, vom putea beneficia de pe urma progresului înregistrat în consolidarea posturii noastre de descurajare și apărare.

La Madrid, am recunoscut clar importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Evoluțiile actuale demonstrează în mod evident, încă o dată, validitatea acestei recunoașteri. Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili și pregătiți pentru a ne consolida și mai mult postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova.

Descurajarea și apărarea reprezintă o direcție de efort major în care sperăm să vedem implementarea completă a deciziilor luate la Summitul de la Madrid. Alianța are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor amenințărilor.

Dată fiind poziționarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă și unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forțelor, structurilor, capabilităților și echipamentelor necesare, precum și aranjamentele adecvate de comandă și control.

În al doilea rând, este vorba și despre a demonstra că suntem capabili și că dorim să susținem toate aceste transformări cu un angajament consolidat de a investi în apărarea noastră. Angajamentul de Investiții pentru Apărare din 2014 a fost crucial în avansarea către o Alianță mai puternică.

Acum este vremea să mergem mai departe. România este gata să își asume toate responsabilitățile necesare. Astfel, așa cum am anunțat deja la Madrid, începând de anul acesta, bugetul național pentru Apărare a crescut de la 2% la 2,5% din PIB.

Trei – pentru a fi eficientă, o Alianță înseamnă și o colaborare mai strânsă în beneficiul partenerilor noștri. Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic și practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO.

Sprijinul României pentru Ucraina și pentru aspirația sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut. Vom continua să fim un susținător ferm al Kievului.

La București, în 2008, Aliații au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate și încredere în relația noastră cu Ucraina, dar este vorba și despre credibilitate pentru Alianță.

La Vilnius, așteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu președintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina.

Patru – nu trebuie să uităm de partenerii noștri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova. Securitatea sa și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură și, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur.

Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului.

În calitate de Aliat dedicat, România va continua să acționeze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre. Aștept cu nerăbdare Summitul de la Vilnius și toate rezultatele sale concrete!”.


Şeful statului participă la reuniune la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi de secretarul general al NATO.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Așteptăm cu nerăbdare un schimb de opinii deschise și constructive la întâlnirea găzduită de premierul Mark Rutte. Acest Summit va fi un moment important pentru consolidarea în continuare a Alianței noastre, pe mai multe planuri”, a scris președintele Iohannis pe Twitter.

Administraţia Prezidenţială arată că scopul reuniunii este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalităţile de abordare şi realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius din 11 - 12 iulie.

Preşedintele Iohannis va discuta cu liderii prezenţi la întâlnire despre principalele teme de pe agenda summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 şi adoptarea de noi măsuri, precum şi pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la Alianţa Nord-Atlantică.

O atenţie specială va fi acordată angajamentului susţinut al Alianţei pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei sale, cât şi al întăririi componentelor de fond ale relaţiei politice NATO - Ucraina.

Iohannis va sublinia şi necesitatea unor decizii clare la summit privind progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO, inclusiv în conformitate cu Declaraţia Comună semnată împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski privind integrarea euroatlantică a acestei ţări, la 1 iunie, în marja Summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova, mai precizează sursa citată de Agerpres.

El va evidenţia şi relevanţa dezvoltării asistenţei aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri