Iohannis, în Argentina: Potenţialul economic al cooperării noastre este foarte consistent. Ne-am propus promovarea investițiilor

Data actualizării: Data publicării:
iohannis si fernandez la poza oficiala
Klaus Iohannis a convenit, marţi, cu omologul argentinian, Alberto Fernandez, dinamizarea dialogului politico-diplomatic şi intensificarea cooperării în mai multe domenii. Foto: Profimedia

Klaus Iohannis a convenit, marţi, cu omologul argentinian, Alberto Fernandez, dinamizarea dialogului politico-diplomatic şi intensificarea cooperării în mai multe domenii, respectiv protecţia mediului şi schimbările climatice, educaţia, cercetarea şi inovarea, digitalizarea, agricultura, energia verde, energia nucleară, cultura şi turismul. În același context, preşedintele a declarat că România va continua să îşi îndeplinească cu „maximă responsabilitate” rolul în ceea ce priveşte facilitarea exporturilor alimentare dinspre Ucraina spre restul lumii.

„Această vizită marchează și simbolismul puternic al relației noastre istorice bilaterale: chiar ieri am aniversat 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente a țărilor noastre, care s-a întâmplat pe 24 aprilie 1931. Am convenit cu Președintele Fernández dinamizarea dialogului politico-diplomatic, precum și intensificarea contactelor între ministerele noastre de linie și agențiile guvernamentale specializate. Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune și cooperare de durată între autorități.

Eu sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult așteptat și schimburilor comerciale. Potențialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunități de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relațiilor comerciale și promovarea pragmatică a investițiilor reciproce.

Am agreat, totodată, să intensificăm cooperarea pe teme foarte importante atât pentru România, cât și pentru Argentina: protecția mediului, schimbări climatice, educație, cercetare și inovare, dar și digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură și turism.

Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, a fost semnat și un Memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

Tot în acest context, tocmai a fost semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul cercetării și al cooperării în sectorul agricol și al protecției mediului.

Am discutat cu domnul președinte Fernandez și despre rolul important pe care îl au România și Argentina în calitate de contribuitori importanți la securitatea alimentară globală.

Amenințările la adresa securității alimentare au sporit pe fondul consecințelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României. I-am prezentat domnului președinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esențiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să-și îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate.

În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluționare a acestora. Am avut și un schimb aprofundat de opinii cu președintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar și a Europei, cu unde de șoc la nivel euroatlantic și global.

România și Argentina participă, prin contribuțiile lor în cadrul instituțiilor internaționale, la eforturile de soluționare a situațiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomație, prin apărarea principiilor și a valorilor universale conform Cartei ONU, a democrației și a statului de drept.

Argentina joacă un rol activ în menținerea securității și a stabilității la nivel regional și global, rol pe care îl apreciem.

Atât Argentina, cât și România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului și a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante.

Am evidențiat, în cadrul discuțiilor noastre, importanța Summitului dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie.

Dorim să contribuim, amândoi, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetățenilor de pe ambele continente și să stimulăm dialogul politic și cooperarea economică între Uniunea Europeană și partenerii noștri latino americani”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...