Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, în cadrul Forumului Internaţional România Digitală - Industrie 4.0, că procesul de digitalizare a administraţiei va simplifica interacţiunea dintre stat şi cetăţean şi va contribui la reducerea corupţiei prin faptul că cetăţenii vor şti mai bine ce se întâmplă cu impozitele pe care le plătesc şi cum sunt cheltuite bugetele diverselor instituţii.
Klaus Iohannis consideră că revoluţia digitală reprezentă mai mult decât o transformare radicală a economiei şi a modului în care oamenii interacţionează, ea duce la ”progrese sociale şi politice care se transferă inclusiv în sfera libertăţilor individuale”, potrivit news.ro.
”Este esenţial ca cetăţeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plăteşte, cum sunt luate deciziile care îl privesc şi care este eficienţa cheltuirii banului public. Acestea sunt lucruri normale într-o democraţie şi într-o economie de piaţă. Acum, digitalizarea ne va permite să grăbim pasul acestei normalităţi, acestei normalizări”, a afirmat preşedintele în discursul său.
Mai mult, informatizarea adminstraţiei va contribui şi la combaterea corupţiei, mediul digital putând limita posibilitatea de favorizare a unei persoane faţă de alta, în raporturile cu autorităţile publice.
”Este evident că digitalizarea va contribui la reducerea corupţiei, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt. A face politică înseamnă, bineînţeles, a interacţiona cu cetăţeanul. Însă a face administraţie publică pentru cetăţean înseamnă ca fiecare cetăţean să fie respectat, odată ce nimeni nu mai este personal favorizat. În acest sens, prin soluţii digitale, interacţiunea dintre stat şi cetăţean va deveni mai simplă, mai ieftină şi mai apropiată de logica normală a parteneriatului”, a spus Iohannis.
Preşedintele a arătat că România încă are mult de recuperat în domeniul digitalizării administraţiei, în pofida unei industrii IT în constantă dezvoltare. ”Conform Indicelui economiei şi societăţii digitale 2015, indice elaborat de Comisia Europeană, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte serviciile publice digitale. În prezent, un procent foarte mic din populaţie completează formulare online. În acest context, deloc satisfăcător, am agreat împreună cu Guvernul să fie elaborat un cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare”, a spus preşedintele, referindu-se la Manifestul pentru România Digitală.
Pe plan economic, România ar trebui să valorifice şi mai bine avantajele pe care le are deja, Iohannis menţionând infrastructura de bandă largă foarte performantă, România fiind în topul ţărilor cu cea mai mare viteză de internet; sectorul IT, unul dinamic, care a crescut cu peste 20% în ultimul an, la o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de euro; forţa de muncă înalt calificată cu 120.000 de specialişti în IT; potenţialul inovativ, care trebuie valorizat prin dezvoltarea unei culturi a succesului, bazat pe performanţă, muncă, onestitate şi integritate.
”România poate fi un actor important în industria producătoare de maşini inteligente. Beneficiem, în acest sens, de o industrie auto dezvoltată, integrată şi performantă, dar şi de centre de cercetare aplicată de înaltă performanţă şi produse high-tech. Toate acestea sunt argumente ca România să fie un vector de dezvoltare a agendei digitale în context regional şi în context european”, a exemplificat preşedintele.
Forumul Internaţional România Digitală - Industrie 4.0 se desfăşoară, joi, la Palatul Victoria printre invitaţi fiind prim-ministrul Dacian Cioloş şi Günther Öttinger, comisar european pentru economia şi societatea digitale