Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un avertisment Guvernului PSD-ALDE, să nu sacrifice viitorul economic al tinerilor. Într-un mesaj transmis în cadrul evenimentului Innovation Labs 2019 - Demo Day, prezentat de către consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, Președintele spune că ”mediul de afaceri românesc a primit din partea Guvernului măsuri hazardate și intempestive, fără consultare și fără o minimă fundamentare, mesaje adverse pentru investitorii străini și lipsă de respect pentru antreprenoriatul românesc”
”Atrag atenția Guvernului, în mod răspicat, să nu sacrifice viitorul nostru economic vânzând oamenilor doar iluzii statistice, care se vor dovedi deșarte în anii următori, așa cum România a simțit deja anularea creșterii economice, în anii de criză”, se arată în mesajul Președintelui către tinerii întreprinzători.
”Produsele digitale românești sunt competitive în Europa și în Statele Unite ale Americii. Companiile IT din România au înregistrat creșteri puternice în ultima decadă. Start-up-urile s-au dublat, iar activitatea în domeniu acumulează creșteri anuale consistente. Toate acestea ne bucură, dar trebuie valorificate la scară națională.
Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, mediul de afaceri trebuie să beneficieze de predictibilitate și încredere. Din păcate, mediul de afaceri românesc a primit din partea Guvernului măsuri hazardate și intempestive, fără consultare și fără o minimă fundamentare, mesaje adverse pentru investitorii străini și lipsă de respect pentru antreprenoriatul românesc.
În aceste condiții, cu atât mai mult meritați felicitări pentru îndârjirea de a crește, prin voi înșivă, nu datorită politicilor guvernului, ci în ciuda acestora, în ciuda constrângerilor financiare ori instituționale, ca un adevărat sector capitalist, care trăiește și se dezvoltă global.
Digitalizarea scăzută a economiei și a administrației publice arată că lucrurile trebuie schimbate rapid. Guvernul nu a făcut nimic în această privință, deși suntem pe ultimul loc în Europa, inclusiv ca decalaj de acces la lumea digitală între mediul urban și cel rural”, spune Președintele.
”Există companii românești cu înaltă competitivitate pe piața externă și este esențial să sprijinim întreprinzătorii care dezvoltă companii și produse de vârf, care pot să facă salturi valorice în segmentul de profil. Merită să îndrăznim să visăm și la «unicorni», având deja exemplul unei povești de succes, pe ai cărei autori îi felicit!
Sunt pe deplin convins că e-government este o soluție de interacțiune eficientă a cetățenilor cu autoritățile statului, de stimulare a dezvoltării economiei digitale, dar și de reducere a birocrației și a corupției, care împiedică România să se dezvolte sănătos.
Îi cunoaștem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocrația și corupția. Aceștia nu își doresc dezvoltare sănătoasă pentru România, ei doar caută să perpetueze o economie de clan, bazată pe favoruri și pervertirea legilor în folos personal.
Însă viitorul României, ca țară democratică și euroatlantică, trebuie să arate altfel, trebuie să inspire încredere și speranță în șansa noastră!
doresc să vă lansez și o provocare, o temă de reflecție, dacă vreți, sau chiar un parteneriat: democrația în era digitală și modul în care evoluează raporturile dintre stat și cetățean.
Mă refer aici la aspecte esențiale precum exercitarea dreptului de vot, protejarea integrității proceselor electorale în fața populismului și a amenințărilor cibernetice, dar și la soluții de eficientizare a implicării cetățenilor și a experților în fundamentarea politicilor publice”, le-a mai transmis șeful statului tinerilor.