Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri, la Atena, o întrevedere cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Grecia.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului şi prim-ministrul elen au abordat, între altele, provocările actuale în materie de asigurare a securităţii energetice şi a unor preţuri accesibile pentru cetăţeni.
„Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Kyriakos Mitsotakis au subliniat importanţa continuării şi diversificării proiectelor de interconectare energetică şi a altor infrastructuri critice, salutând operaţionalizarea Interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care reprezintă şi o verigă esenţială pentru asigurarea securităţii energetice a regiunii. În plus, cei doi lideri au evidenţiat pasul important făcut joi, 1 decembrie, de companiile din sectorul energetic din România, Grecia, Bulgaria şi Ungaria prin semnarea memorandumului de înţelegere pentru implementarea coridorului vertical. Acesta va asigura fluxuri bidirecţionale de gaze naturale, inclusiv înspre România şi Republica Moldova. În context, au fost discutate şi modalităţile de continuare a sprijinului pentru Republica Moldova, afectată de o criză energetică, preşedintele României prezentând măsurile şi acţiunile întreprinse de ţara noastră”, informează un comunicat transmis Agerpres.
De asemenea, cei doi oficiali au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor dintre cele două ţări, reflectat şi de frecvenţa dialogului la nivel înalt, precum şi de poziţiile apropiate pe temele de actualitate de pe agenda regională şi cea europeană.
Ei au evidenţiat, totodată, rolul de punte de legătură al comunităţii româneşti din Grecia şi al celei elene din România pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis au exprimat satisfacţia pentru evoluţia dinamică a cooperării în plan economic şi în alte sectoare de interes comun, apreciind că trebuie depuse eforturi în continuare pentru valorificarea potenţialul existent. Din această perspectivă, a fost analizată dezvoltarea cooperării în domenii de interes comun precum securitatea energetică europeană, apărarea, protecţia civilă, turismul, cultura, educaţia, arată Administraţia Prezidenţială.
Iohannis a mulţumit pentru sprijinul constant al Greciei privind aderarea României la spaţiul Schengen, reafirmat şi cu această ocazie de către premierul grec.
În contextul geopolitic şi de securitate determinat de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, preşedintele României şi premierul elen au avut o discuţie aprofundată despre provocările actuale şi acţiunile menite să asigure consolidarea securităţii euroatlantice.
Klaus Iohannis a prezentat acţiunile României în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, care vor continua atât timp cât este necesar. De asemenea, au fost discutate măsurile şi acţiunile în plan bilateral, dar şi european, prin Coridoarele Solidarităţii, menite să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene, în scopul prevenirii unor crize alimentare în state terţe vulnerabile, se mai arată în comunicatul citat.
De asemenea, cei doi Președinți au mai avut un schimb de vedere cu privire la necesitatea de a continua coordonarea pentru a combate dezinformarea cu care se confruntă statele europene în contextul actual”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. Vineri seara și sâmbătă, președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea liderilor PPE.
Editor : Liviu Cojan