Tudorel Toader, ministrul justiției, nu mai are sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE spune ca decizia în ceea ce privește Ministerul Justiției e în întregime la latitudinea lui Liviu Dragnea.
- Marți seara, Călin Popescu-Tăriceanu este invitatul lui Cosmin Prelipceanu la emisiunea Jurnal de Seară, de la ora 21:00, la Digi24. Liderul ALDE va vorbi despre mesajul Comisiei de la Veneția privind modificarea Legilor Justiției și codurilor penale, dar și despre consultările care au loc miercuri, la Cotroceni.
Până acum, în problema miniștrilor ALDE și a apropiatei remanieri guvernamentale, Călin Popescu-Tăriceanu a avut o poziție fermă - nu există motive pentru a fi schimbați din funcție. Călin Popescu Tăriceanu a declarat în repetate rânduri că îl susține și îl apreciază pe Tudorel Toader, îl consideră unul dintre cei mai buni miniștri de justiție și nu vede de ce ar trebui remaniat, pentru că nu există motive.
Pe de altă parte, Liviu Dragnea, liderul PSD, a spus ferm că Tudorel Toader se află în guvern pe locurile social-democraților, iar decizia le aparține în exclusivitate, indiferent de ceea ce spun partenerii lor de coaliție.
Decizia finală va fi luată în următoarea ședință a Comitetului Executiv al PSD și se pare că cei doi lideri ai coaliției au ajuns la un acord, iar Călin Popescu-Tăriceanu și-a dat acceptul pentru a fi schimbat Tudorel Toader.
Deocamdată, ministrul justiției și-a luat câteva zile de concediu. Cu toate acestea, s-a întâlnit, marți, cu reprezentanți ai sindicatului penitenciarelor. Și tot marți Tudorel Toader a dezmințit că va pleca de la șefia Ministerului Justiției, după ce în presă a apărut un citat atribuit lui și în care ar afirma că nu se va mai afla „la frâiele ministerului”. Citiți detalii aici.
Pe de altă parte, semnificativă în acest context este și declarația pe care a făcut-o, marți, Florin Iordache, șeful Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiței. Comisia de la Veneţia a fost indusă în eroare de autorităţile din România, a acuzat Iordache. El spune că Parlamentul va ţine cont doar de o parte din recomandările oficialilor europeni, atunci când va fi reluată dezbaterea asupra celor trei legi.
Comisia de la Veneția desființează 19 dintre modificările impuse în Parlament de majoritatea PSD-ALDE și invocă de mai multe ori obligațiile internaționale pe care România și le-a asumat și care trebuie respectate. În opinia privind legile Justiției, găsim alte opt recomandări esențiale. Care este răspunsul principalilor politicieni responsabili de această situație? Ministrul Justiției se autorecompensează cu un scurt concediu și se pregătește să facă publice rezultatele previzibile ale așa-zisei evaluări a procurorului general. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări „pe tema legislației din domeniul Justiției”, iar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu tac. Pe liderii PSD-ALDE nu-i interesează Comisia de la Veneția, căci au în mânecă Parlamentul „suveran” și Curtea Constituțională, comentează jurnalista Digi24.ro Andreea Nicolae. Citiți-i articolul de opinie aici.
Citiți și:
Toader și-a luat concediu. Moment dificil pentru ministru după criticile Comisiei de la Veneția
Tudorel Toader, la al patrulea mesaj pe Facebook despre OUG 92: „Va fi șters peste o zi!”
Reacţia lui Toader când e întrebat de rapoartele Comisiei de la Veneţia şi postările inedite
Moţiune. PNL şi USR cer demisia lui Toader şi îl acuză că a trimis România în perioada Năstase-Stănoiu