Horia Georgescu a spus că presiunile asupra ANI sunt de natură politică și că acestea iau forma unor declarații publice și presiuni asupra inspectorilor în momentul declanșării anchetei, dar până acum nu au existat momente în care personalul Agenției să fi dat înapoi.
„Celemaifrecvente(presiuni – n.red.) suntdeclarațiile publice. Aceste lucrurisuntobservateşice seîntâmplăînlegătură cu Schengen, cu MCV, atâtatimpcâtataci instituţii în baza exitenței lor, ataci tratatul de aderare al RomânieilaUniunea Europeană. MCV a fost introdus prin tratat, înseamnă, uneori,cănu vreisămai fiiînEuropa”, a afirmat Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, la Digi24.
Întrebat dacă politicienii care fac declarații cu privire la anchetele ANI realizează presiunea politică pe care o fac, Horia Georgescu a răspuns:
„Aceşti politicieni ar trebuisăcitească cu atenție tratatul de aderareşisăobservecăpoate ei au oagendăpersonală, unii dintre ei chiar recunosccăsuntverificaţi de ANI, dar exact acesttipde declarații fac foarterăuRomânieiînplan extern, în special în ceea ce privește obiectivele României de aderare la spațiul Schengen și Mecanismul de Cooperare și Verificare. Săspuicătrebuie desfiinţate instituţiile este foarte gravşiastafacerăuRomâniei. Repet, au oagendăcu interese personale care încearcăsăcoaguleze grupuriînatacuri privind decredibilizarea ANI”
În privința imaginii de apropiat al președintelui, Horia Georgescu a spus că Traian Băsescu a sprijinit întodeauna mecanismele anticorupție, iar Monica Macovei a fost precursorul ANI și a promovat legea Agenției Naționale de Integritate.
„ANI a fost tot timpulatacatăşide partidele delaputereşidin opoziţie”, a precizat Georgescu, adăugând cu unii politicieni o fac din convingere, iar alții nu.
Agenția Națională de Integritate a împlinit cinci ani
ANI este una dintre instituțiile cele mai apreciate în rapoartele Comisiei Europene, dar și una dintre cele mai contestate de unii politicieni români. Într-un raport al activității ANI de anul trecut sunt prezentate 165 de cazuri de incompatibilitate, 95 de conflicte de interese administrative și penale și 14 cazuri de diferențe nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate ale politicienilor și funcționarilor publici.
„Este o activitate foarte bună, care are un impact în societaea românească și care aduce un plus de credibilitate actului de justiție în sine”, a spus Horia Georgescu.
El a precizat că ANI a ajuns un model de bune practici și că Banca Mondială cere expertize constant în implementarea unor sisteme de integritate în țările în curs de dezvoltare.
Întrebat când a fost cel mai greu moment în cei cinci ani de când este în ANI, Horia Georgescu a răspuns că în 2010, când decizia Curții Constituționale părea să pună în pericol însăși existența Agenției.
Urmăriți emisiunea integrală în materialul video atașat.