Guvernul Ponta IV a trecut cu 377 de voturi
Actualizare 21.54. Guvernul Ponta IV a trecut cu 377 de voturi.
„Numărul total al deputaților și senatorilor: 569. Numărul deputaților și senatorilor prezenți: 523. Voturi exprimate: 523. Anulate: 12. Voturi valabil exprimate: 511. Pentru: 377. Contra: 134. Hotărârea privind modificarea structurii și a compoziției structurii Guvernului se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor”, a anunțat Ion Rotaru, secretarul Senatului.
Actualizare 21.29. Guvernul Ponta a fost votat, spun surse din Parlament.
Actualizare 20.58. Victor Ponta a postat un mesaj pe Facebook, chiar înainte de votul din Parlament.
„Vreau să găsim în continuare căi de îmbunătățire a colaborării dintre Guvern și Parlament. Propun majorității parlamentare care susține Executivul o agendă de acțiuni și priorități pentru 2015-2016, în baza programului USL prezentat în 2012 și pentru care am primit votul de încredere al Camerelor Reunite”, a scris premierul.
Actualizare 20.50: În Parlament a început votul secret cu bile.
Actualizare 19.30. Discursul premierului Victor Ponta în Parlament (VIDEO).
Reuniunea în plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început cu o întârziere de mai mult de o oră, după ce în comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, după ce prima propunere pentru acest portofoliu, Adrian Anghel, a fost respins în comisiile de specialitate.
De asemenea, un alt motiv al întârzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD într-o reuniune de urgenţă în grupurile parlamentare, pentru a se verifica prezenţa acestora înainte de votul pentru noul guvern, scrie Mediafax.
La şedinţa care este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea sunt prezenţi 468 de parlamentari.
Actualizare 19.20. La votul de încredere pentru noul Guvern a izbucnit un scandal. Parlamentarii opoziției refuză să voteze noul guvern pe motiv că nu au fost audiați și cei doi foști vicepremieri Daniel Constantin și Liviu Dragnea, deși aceștia și-au pierdut funcțiile.
Opoziția a cerut întreruperea ședinței de validare a noului Guvern, transmite Alina Manolache, reporter Digi24.
„Nu cred că trebuie să mai găsim divergenţe între partide și parlamentari să ne batem ori cu pumnii în cap, ori să îi dăm celuilalt pe la spate măciuci. Din punct de vedere al chestiunii votului, una din idei este cel puțin cu 3, 6 luni inainte, românii care vor să voteze să se înscrie într-un registru”, a propus Adrian Anghel.
Adrian Anghel nu a reuşit să convingă comisia.
„Domnul senator propus pentru funcția de ministru a primit 12 voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abtineri. Nu a fost validat în comisie”, a anunțat Eugen Tomac.
„Nu am primit aviz negativ, am primit aviz pozitiv”, a susținut Adrian Anghel, deputat PSD.
Colegii săi au încercat o nouă strategie pentru a-l ajuta pe Adrian Anghel şi au vrut să reia votul.
„Va fi întrebat fiecare deputat și senator dacă a fost prezent la ședință și probabil că cineva, ne gândim, că nu s-a semnat pe prezență”, a spus Ovidiu Iane, deputat PSD.
Cu puţin timp înainte de reluarea votului însă, Adrian Anghel a anunţat că se retrage din competiţia pentru un loc la masa executivului, declarând că nu vrea să "întineze" noul Guvern. În timp record, Victor Ponta a anunţat că face o nouă propunere pentru postul de ministru pentru Diaspora, deputatul Angel Tîlvăr.
Întrebare: Sunteți mulțumit de modul în care Guvernul Ponta a organizat alegerile in diaspora?
Angel Tîlvar, ministru propus pentru relaţiile cu românii de peste hotare: Sunt multe lucruri perfectibile, ele trebuie asumate. Cred că un preţ politic s-a plătit. Din acest moment putem să privim înainte si să facem tot posibilul ca ce a fost rău să nu se mai petreacă.
Guvernul Ponta 4, audieri cu ironii
Darius Vâlcov, ministrul propus al Finanţelor, a primit cu greu avizul, după două ore de discuţii. Audierea fostului ministru al Bugetului nu a fost lipsită de schimburi dure de replici.
Gheorghe Ialomiţianu, deputat: Dumneavoastră aţi făcut o economie şi anul acesta. Rectificarea bugetară s-a făcut pe economie din dobânzi. Noi, în procesul de...
Darius Vâlcov are deja planuri pentru mandatul său.
„Nu intenționez ca pe următorii doi ani să creștem taxe și impozite”, a spus Darius Vâlcov, ministru propus la Finanțe.
Parlamentarii opoziţiei şi puterii s-au şicanat reciproc şi la audierea lui Liviu Marian Pop, nominalizat pentru Dialogul Social.
Laurenţiu Florian Coca, senator PSD: Eu sunt oltean, doamnă. Este artificial ministerul, dar e de-o importanţă extraordinară...
Cristina Pocora, deputat PNL: Atât a înţeles colegul de la Senat şi....
Laurenţiu Florian Coca, senator PSD: Ce să fac? Aşa am înţeles eu
Cristina Pocora, deputat PNL: Un nesimţit! Asta a făcut.
Nici audierea lui Sorin Câmpeanu, propus pentru Educaţie, nu a fost lipsită de incidente. Parlamentarii nu au reuşit să se pună de acord la numărarea voturilor.
- Nouă! Cum nouă, domnule?
(râsete)
-Număraţi şi dumneavoastră!
-Vă rog, încă o dată, pentru că s-a oprit acolo!
Mihai Tudose, propus pentru şefia Ministerului Economiei, a trecut de audieri fără probleme. Va avea însă de rezolvat un subiect sensibil.
„Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roșia Montană, pentru că am ajuns la concluzia că pentru că nu sunt bune cianurile nu mai trebuie exploatat zăcământul”, a spus Mihai Tudose, propus la Ministerul Economiei.
Din noul Executiv vor face parte 14 miniştri din echipa veche şi opt sunt nume noi.
Membrii Guvernului Ponta IV
Angel Tîlvăr (Diaspora)
Bogdan Aurescu (Externe)
Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
Robert Cazanciuc (Justiţie)
Sorin Cîmpeanu (Educaţie)
Daniel Constantin (Agricultură)
Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)
Mircea Duşa (Apărare)
Graţiela Gavrilescu (Mediu)
Andrei Gerea (Energie şi IMM)
Sorin Grindeanu (Comunicaţii)
Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)
Gabriel Oprea (Interne)
Rovana Plumb (Muncă)
Ioan Rus (Transporturi)
Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)
Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
Mihai Tudose (Economie)
Darius Vâlcov (Finanţe)
Ionuţ Vulpescu (Cultură)
- Etichete:
- guvern nou
- parlament
- victor ponta
- vot incredere
- guvernul victor ponta 4
- camere reunite
- vot incredere parlament
- membri guvern ponta 4
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News