Anul trecut au plecat din Parlament nu mai puţin de zece deputaţi şi senatori, mulţi din cauza problemelor penale: trei au fost condamnaţi definitiv la închisoare, iar unul a fost găsit incompatibil.
Astfel, deputaţii George Becali de la PNL şi Nicolae Vasilescu de la PSD, dar şi senatorul PP-DD Antonie Solomon au fost trimişi după gratii pentru infracţiuni de corupţie. Social-democratul Aurel Nechita a fost găsit incompatibil, în vreme ce Dan Voiculescu şi Olosz Gergely au demisionat încercând să tergiverseze dosarele de corupţie judecate la Curtea Supremă. La rândul lor, liberalii Dan Radu Ruşanu, Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din Parlament pentru a ocupa alte funcţii.
În niciunul dintre colegiile lăsate vacante Guvernul nu a organizat până acum alegeri parţiale. Legea prevede foarte clar ca în termen de 90 de zile de la vacantarea unui post de senator sau deputat trebuie să se organizeze alegeri. Autoriatatea Electorală Permanentă a cerut deja Guvernului de două ori să organizeze aceste alegeri, lucru care nu s-a întâmplat. În consecință aproximativ 1 milion de români sunt nereprezentați în Parlamentul României.
„Este pur și simplu o ilegalitate. Ne gândim la un moment dat să dăm în judecată Guvernul în contencios prin obligația de a face, pentru a-l forța să publice hotărârea de Guvern pentru organizarea de alegeri în aceste colegii”, a spus Adrian Moraru, președintele IPP.
„Unii mor de grija de ce nu mai organizăm încă opt alegeri. Și aşa suntem destui, 580 au mai rămas. Acum, dacă organizăm, de ce organizăm, dacă nu le organizăm, de ce nu organizăm. M-am obişnuit cu stilul ăsta. Deci suntem prea mulţi, e foarte clar”, a spus Victor Ponta.
Consecinţa refuzului Guvernului de a organiza alegeri parţiale este că românii din opt colegii rămân nereprezentaţi în Parlament. În această situaţie sunt o parte din cetăţenii din Ilfov, Satu-Mare, Bucureşti, Galaţi, Covasna şi Craiova. În total, aproximativ un milion de votanţi, adică o zecime din electorat.