George Simion alimentează conspirația desființării banilor cash: „E o problemă de libertate. Eu așa îmi iau banii, în numerar”

Data publicării:
George Simion.
George Simion. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Partidul AUR critică dur Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru propunerea de a limita la 1.000 de lei tranzacțiile în numerar între două persoane juridice. Liderul formațiunii, George Simion, a transmis că se va opune acestui lucru prin toate mijloacele de care dispune în Parlament. Președintele AUR spune că se urmărește „eliminarea numerarului”, ceea ce este „innaceptabil” și dă și un exemplu personal: „În principiu, eu îmi iau banii în numerar”. La rândul său, Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare, spune că nu le garantează nimeni românilor că „peste 6 luni, peste un an de zile”, plafonul de 1.000 de lei nu se va transforma într-unul de 10 lei.

Ministrul Finanțelor a afirmat, luni, că propunerea Guvernului este reducerea treptată a plăților în numerar.

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a spus ministrul Boloş la Antena 3.

Oficialul a precizat că primul palier este între două persoane juridice, doi comercianţi, unde plafonul va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

„Cu alte cuvinte, se vor putea face plăţi în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacţii bancare”, a spus el. Ministrul s-a referit şi la operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, unde plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei.

Simion: „Se urmărește eliminarea numerarului”

Potrivit liderului AUR, George Simion, unul dintre scopurile urmărite de Guvernul Ciolacu ar fi limitarea plăţilor în numerar, iar această măsură este o "problemă de libertate", care afectează îndeosebi persoanele sărace deoarece nu au carduri şi nici acces la bancomate.

„Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în care jumătate din mediul rural este încă în noroi. Oamenii nu au apă, nu au canalizare, nu au gaze. Credem că este inacceptabil ceea ce guvernul Marcel Ciolacu face prin limitarea plăților în numerar. O dată, este o chestiune de accesibilitate pentru persoanele sărace, care nu au carduri, care nu acces la bancomate și, după aceea, este o problemă de libertate. Multe alte țări – dau exemplul Elveției, Austriei – poartă discuții în aceste zile pentru introducerea plăților în numerar în Constituție. Suntem un aprig apărător al libertății și, de aceea, ne vom opune cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. (...) Plățile în numerar sunt despre libertate și despre evitarea controlului social. Cred în acest lucru și dau un exemplu personal în acest sens. În principiu, îmi iau banii în numerar", a declarat George Simion, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

AUR: „Numerarul fizic va dispărea”

În ceea ce privețte plafonul de 1.000 de lei pentru plățile efectuate între două persoane juridice, Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare spune că „nu ne garantează nimic că această sumă de 1000 de lei nu se va transforma, peste 6 luni, peste un an de zile, în 10 lei și, în momentul în care această limită se va impune, practic, numerarul fizic va dispărea”. 

„Va dispărea ca principiu, iar acest lucru nu doar că este un atac la libertatea economică prevăzută în Constituție la art. 45, nu doar că este un atac la principiul nivelului de trai decent prevăzut în art. 47, dar este și un atac la proprietate. De ce spun acest lucru? Pentru că tot ceea ce depășește suma de 1000 de lei pe zi nu se mai poate utiliza în scopul normal al acestor sume de bani, ceea ce înseamnă că proprietatea ta este limitată. Acesta este primul palier al discuțiilor”, a afirmat acesta.

Piperea a readus în discuție un proiect care a circulat în luna mai și care „prevedea același lucru, ba chiar obligativitatea tuturor plăților prin bănci sau prin sisteme digitale și, mai mult decât atât, prevedea așa-numita identitate bancară, care lega contul bancar de CNP.

Ceea ce, practic, înseamnă nimic altceva decât legarea de glia bancară. Și atunci, și acum, am spus că există în practica Curții de Justiție a Uniunii Europene o speță din 26 ianuarie 2021, care prevede dreptul oricărui cetățean european de a face plăți în numerar, corelativ cu obligația oricărei persoane juridice sau instituții publice, comerciant sau autoritate administrativă, de a primi încasări în numerar fizic. Asta, pentru că obligă Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și asta pentru că obligă protocolul de constituire a Băncii Centrale Europene”.

„Apropo, a circulat zilele acestea o recomandare a Băncii Centrale Europene din 2010, dublată de o recomandare tot din 2010 a Comisiei Europene, din care rezultă că numerarul fizic este libertate, este proprietate, numerarul fizic este incluziune socială. Numerarul fizic nu costă comisioane, el nu aduce nemeritate profituri băncilor și sistemelor de plăți digitale. Nu spun eu acest lucru, o spun cele două instituții cât se poate de oficiale ale Uniunii Europene", a mai adăugat avocatul Gheorghe Piperea.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mulți știu doar de Burebista sau Decebal, dar alți regi daci și-au pus amprenta pe aceste meleaguri cu mult...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025