Încă o gafă a Guvernului Dăncilă. Declarație gravă a ministrului apărării, Mihai Fifor

Data actualizării: Data publicării:
171012_mihai fifor_PSD_CEX_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul apărării, Mihai Fifor, este protagonistul celei mai recente gafe din seria cu care Guvernul Dăncilă se menține în centrul atenției. El a declarat marți seara la Antena 3 că România are în baza miliară de la Deveselu rachete... balistice. Or, în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice.

171012_mihai fifor_PSD_CEX_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rachetele interceptoare de la Deveselu acționează în baza energiei kinetice și, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice. E adevărat, aceste rachete interceptoare fac parte din apărarea antirachetă a NATO, căruia i se mai spune și scutul antibalistic al NATO.

Ministrul Fifor explica la Antena 3 că armata română este tot mai apreciată de NATO și a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, menționând că există misiuni de descurajare pe care Armata Română le întreprinde în Marea Neagră. 

Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”,  a arătat ministrul apărării.

Citește și: 

Reacția ministrului Fifor, după gafă: „Niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu există rachete balistice”

Interceptorii SM-3 nu sunt echipați cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.  Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016. Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Declarația ministrului Fifor este cu atât mai gravă cu cât, de-a lungul timpului, Rusia a invocat scutul antirachetă și a menționat baza de la Deveselu în acuzele sale îndreptate împotriva NATO, dar mai ales împotriva SUA, că s-ar încalca tratatele internaționale referitoare la rachetele balistice.

De altfel, propaganda rusă a profitat imediat de gafă:

"Fifor a recunoscut". Cum se foloseşte propaganda rusă de gafa ministrului apărării 
Alte reacții strârnite de declarația ministrului:

Analistul militar Alexandru Grumaz a reacţionat imediat la declaraţia Ministrului Apărarii. „Dânsul are o problemă cu exprimarea, iar când eşti ministrul apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că chestia cu rachetele balistice este extrem de importantă. A avea rachete balistice înseamnă altceva decât a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual pătrund pe teritoriul dinspre Iran.  Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Grumaz.

Dan Barna: Guvernul Dăncilă ne duce în război

Traian Băsescu: Fifor a alimentat propaganda rusă şi decredibilizează România şi SUA în faţa aliaţilor

Hari Bucur-Marcu: Ce ar putea urma după declaraţia controversată a ministrului Fifor

Dan Dungaciu: Rusia va privi România cu și mai multă lipsă de considerație după gafa lui Fifor

Stelian Tănase: Fifor ori a spus adevărul şi e trădare, ori e prost. În ambele cazuri trebuie să plece

 

 

Ministrul român al apărării, Mihai Fifor, ar urma să facă o vizită în Statele Unite luna viitoare. Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a declarat într-un interviu pentru publicația americană Politico, acordat luni, că Mihai Fifor se va întâlni cu secretarul apărării, Jim Mattis, cu care va discuta mai multe aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul apărării, printre care oferta României de a găzdui un contingent militar american permanent la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, scrie Agerpres.

 

Pe tema gafelor Guvernului, citiți și: 

Festivalul greșelilor, la Palatul Victoria. Cele mai controversate momente

Gafa Vioricăi Dăncilă din mesajul transmis de Ziua Imnului Național

VIDEO | Dăncilă, gafă în timpul vizitei oficiale în Muntenegru: A confundat capitala Podorița cu Priștina, capitala Kosovo

VIDEO. Dăncilă, o nouă gafă. Cum a rostit-o, paharul omologului macedonean s-a spart

O nouă declarație controversată în Guvern. Daea: Porcii, sacrificați ca la Auschwitz

„Dănchill out!”. Reacția primarului oraşului Alba Iulia, după gafa premierului

Gafe tot mai grave ale premierului Dăncilă. Ce urmări ar putea avea acestea, în opinia analiștilor

Citeşte şi: E bine că i-au dat jos plăcuţele 

Radu Paraschivescu: Nu orice om îi este jenă

C. Pîrvulescu, despre gafele lui Dăncilă: „Premierul devine un personaj de desene animate”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri