Care este diferența dintre rachetele balistice și interceptorii de la Deveselu

Data actualizării: Data publicării:
rachete balistice

Componenta scutului antirachetă amplasată în România, la Deveselu, vizează protejarea aliaților nord-atlantici de atacuri cu rachetă cu rază mică și medie de acțiune. Acestea ar putea fi lansate din Orientul Mijlociu.  Mihai Fifor, ministrul Apărării, a spus ”cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”. Oficialul se refera, de fapt, la rachetele antibalistice. Diferența dintre un interceptor aflat în județul Olt și o rachetă balistică este uriașă, scrie Global Defence News.

Ministrul Apărării spune că a fost o greșeală de comunicare și că de fapt a vrut să spună că baza de la Deveselu „se ocupă” cu rachetele balistice, nu că „avem” rachete balistice.

Racheta balistică

Este în continuare unul dintre cele mai puternice instrumente aflate în dotarea armatelor convenționale. Scutul antirachetă de la Deveselu a fost construit pentru a apăra NATO de acest tip de amenințare.

Americanii au dezvoltat sistemul numit Aegis Ashore, au replicat ceea ce exista de deja pe o serie de nave de luptă și l-au montat la sol, în județul Olt.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate atât de NATO cât și de armata americană, baza de la Deveselu are strict un rol defensiv. În ultimii ani, acesta a fost mesajul ferm al autorităților din România, indiferent de partidele politice aflate la putere.

În acest context este imposibil ca la Deveselu să existe rachete balistice dacă rolul întregului sistem este defensiv (pentru apărare).

Racheta balistică este armată și poate să aibă chiar și o încărcătură nucleară. Prima a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 40 de către experții Germaniei naziste și a fost folosită pentru a bombarda Parisul. Racheta balistică poate să atingă ținte aflate la distanțe cuprinse între 1000 și 5.500 de kilometru, sau, în cazul celei intercontinentale, la 12.000 de kilometri.

Ce rachete sunt de fapt la Deveselu

Rachetele din baza de la Deveselu sunt numiți interceptori, cu rol defensiv. Atunci când este sesizată o amenințare, acești interceptori sunt lansați pentru a distruge racheta balistică ce amenință teritoriul NATO.

Baza antirachetă din România are interceptori de tip SM3. Au o autonomie de zbor de 500 de kilometri, ating un plafon de 160 de kilometri și zboară cu o viteză de 9.600 de km/oră.

Interceptorii SM-3 nu sunt echipați cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.  Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016.

Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Eșec dureros pentru FCSB: eliminată din Cupa României. Gigi Becali: „Nici nu mai am poftă de...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei